ТОЛЬКО ЧТО

2008.04.22

Представители масличной отрасли обратились к премьер-министру Украины

Представители масличной отрасли обратились к премьер-министру Украины с просьбой не допустить преобразования масличной отрасли в сырьевой придаток.

Представители масличной отрасли обратились к премьер-министру Украины с просьбой не допустить преобразования масличной отрасли в сырьевой придаток, пишет Голос Украины. Приводим тест письма полностью:

Прем’єр-міністру України Ю. В. Тимошенко

Вельмишановна Юліє Володимирівно!

Ми, керівники олійно-добувних підприємств, які представляють інтереси суб’єктів господарювання з іноземним і вітчизняним капіталом та є одними з найбільш вагомих наповнювачів бюджету України, звертаємось до Вас з метою недопущення перетворення однієї з провідних галузей харчової промисловості на сировинний придаток інших країн.

Запровадження режиму квотування та ліцензування експорту соняшникової олії та насіння соняшнику з метою припинення зростання цін на дану продукцію не вирішує цього питання, а, навпаки, є причиною низки негативних наслідків.

Затягування термінів видачі квот і ліцензій спричиняє недотримання договірних зобов’язань за раніше підписаними зовнішньоекономічними контрактами, що не сприяє зміцненню іміджу України як надійного партнера на міжнародній арені, особливо нині, під час вступу до Світової організації торгівлі.

Втрата завойованих раніше українськими підприємствами сегментів світового ринку соняшникової олії, які одразу займаються країнами-конкурентами, послаблює експортний потенціал і міжнародний авторитет України.

Обмеження обсягів експорту вже призвело до вимушеної зупинки деяких олійно-добувних підприємств через відсутність у них ємностей для зберігання олії, які не були потрібні за нормального режиму роботи, оскільки галузь є експортно орієнтованою. Це, в свою чергу, зумовлює істотне зменшення обсягів виробництва продукції, зменшення надходжень до бюджету, вимушене вивільнення тисяч робітників та неотримання ними заробітної плати, що сприятиме зростанню соціального напруження. Водночас під загрозою опиниться реальність вирощування достатніх для завантаження вітчизняних потужностей обсягів соняшнику, оскільки товаровиробники не будуть мати впевненості щодо реалізації своєї продукції.

Отже, запровадження обмежень на експорт соняшникової олії та насіння соняшнику створює довгострокові проблеми в Україні як в економічному, так і в соціальному плані і, як наслідок, призведе до ще більшого зростання цін на соняшникову олію, рослинні жири, маргарини і майонези.

На підставі вищевикладеного та враховуючи, що обсяги виробництва соняшникової олії із соняшнику врожаю 2007 року майже в 4 рази перевищать потреби внутрішнього ринку, просимо Вас, вельмишановна Юліє Володимирівно, скасувати рішення щодо квотування та ліцензування експорту соняшникової олії та насіння соняшнику.

С. КАПШУК (асоціація «Укроліяпром»), В. ПЕТРИЩЕ (ТОВ «Холдинг Зерноторгівельна компанія»), С. ПРИСЯЖНЮК (ВАТ «Віницький ОЖК»), всього 17 підписів.

Больше новостей из этой рубрики

Читайте Также

все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ