ТОЛЬКО ЧТО

2023.04.25

Рашисти вдарили ракетами по черговому українському музею

Picture

Уранці 25 квітня рашистське військо обстріляло центр міста Куп'янськ на Харківщині, влучивши у Краєзнавчий музей.

Про це поінформував голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Внаслідок удару кацапських покидьків ракетою С-300 по самому центру Куп'янська 10 цивільних людей отримали поранення. Троє з них госпіталізовані, 7 – мають легкі ушкодження та отримали допомогу на місці, 2 людей загинули під завалами.

"Всі підрозділи ДСНС та медики екстреної медичної служби працюють на місці, щоб якнайшвидше розібрати завали та допомогти людям. Імовірність нових ракетних ударів по м. Харкову та населених пунктах області залишається досить високою. Не ігноруйте сигнали тривоги та перебувайте в укриттях", - зазначив він.

Президент України Володимир Зеленський також відреагував на обстріл міста.

"Купʼянськ, центр міста, краєзнавчий музей. Країна-терорист робить усе, щоб знищити нас повністю: нашу історію, нашу культуру, наших людей, абсолютно варварськими методами вбиваючи українців. Не маємо права про це забувати ні на секунду. Маємо й будемо відповідати!", - написав він.

Президент уточнив, що відомо про загиблу працівницю музею та десятьох поранених: "Вічна памʼять загиблій і співчуття рідним. А відповідальність усіх винних у цих воєнних злочинах точно буде, і буде безжальною".

О 09:25 25 квітня Синєгубов поінформував, що ворог завдав удару по центру м. Куп'янськ. На ту годину було відомо, що 5 цивільних отримали поранення, ще щонайменше двоє людей перебували під завалами. 

Керівник ОПУ Андрій Єрмак зазначав, що московити били з С-300.

Раніше війська Московії 23 березня цього року серед дня обстріляли Берислав Херсонської області. Ворог частково зруйнував адміністративну будівлю, поцілили у житловий будинок, краєзнавчий музей та місцеву редакцію газети, також снаряди падали на територію парку та церкви.

Нагадаємо, що в Харківській області в ніч проти 7 травня 2022 року московитські військові під час обстрілу знищили Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди у селі Сковородинівка.

Снаряд влетів під дах будівлі - спалахнула пожежа. 35-річний син директора музею дістав поранення, рятувальники витягли його з-під завалів. Найцінніші експонати колекції вдалося врятувати, їх перемістили заздалегідь в безпечне місце.

Музей розташований у селі Сковородинівка, у маєтку XVIII століття, де останні роки свого життя працював та біля якого був похований Григорій Сковорода. Цього року виповнюється 300 років з дня народження філософа.

"Напередодні війни там тільки закінчилися реставраційні роботи, ми готували заклад до відзначення трьохсотріччя видатного філософа зі світовим ім'ям. Немає слів, щоб передати наш гнів, немає виправдання діям російських варварів", - повідомила представниця селищної ради Золочева Світлана Данилко-Курченко.

Руйнація музею Сковороди викликала масове обурення в соцмережах. Українці закликають виключити Росію з ЮНЕСКО, організації ООН, яка опікуються культурною спадщиною.

Колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін закликав виключити Росію з ЮНЕСКО і порівняв дії рашистської армії з діями бойовиків угруповання "Ісламська держава".

У 2015 році бойовики ІД знищили в Іраку бібліотеку в Мосулі та експонати в музеї міста, статуї та руїни давніх міст Німруд, Хатра, Дур-Шаруккін, у Сирії у 2015-2017 роках зруйнували давні храми та фасад римського амфітеатру в Пальмірі.

"Руйнування... музею Сковороди ставить Росію на один рівень з "Ісламською державою". Ті теж не зважали на культурну та духовну спадщину. Обидва просто варвари з минулого. Російська армія - це середньовічна орда, яка воює сучасною зброєю", - зазначив Клімкін..

"Потрібно викинути їх з ЮНЕСКО, з Ради з прав людини викинули. Час викинути з організації, яка займається культурою та спадщиною. Культури в них немає, а спадщину руйнують вщент", - закликав ексміністр.

Веніамін Цвєтков

Больше новостей из этой рубрики

Читайте Также

все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ