ТОЛЬКО ЧТО

2023.03.15

Московський патріархат не бажає залишати територію Почаївської лаври

У Міністерстві культури тa інформaційної політики заявили про почaток процесу повернення мaйнa держaви у Почaївській Успенській лaврі. Однак священник УПЦ МП, який керує в Почаївській лаврі, не допустив представників заповідника до церкви.

Про це, як передає “Еспресо”, повідомив міністр Олександр Ткаченко в етері національного телемаратону.

“Таким чином у Почаївській лаврі цей процес розпочався. Також будуть і деякі інші процеси стосовно інших установ, де припинили діяти договори оренди або користування відомими об’єктами, які належать до історичної спадщини України”, – зауважив урядовець

Керівником Почаївської лаври подано позов до суду щодо того, щоб повернули церкву, з якою закінчився договір користування УПЦ МП на території лаври, – наголосив Ткаченко.

Однак, за його словами, священник, який керує в Почаївській лаврі, не допустив представників заповідника до церкви, у зв’язку з чим має відкритися кримінальне провадження щодо перешкоджання користування майном держави.

Нагадаємо, ректор Почаївської семінарії Московської церкви Йов Смакоуз отримав штраф за проросійський допис. Водночас у тексті вироку не вказано, що саме опублікував керівник учбового закладу. Раніше Служба безпеки України повідомила про підозру ректору Почаївської духовної семінарії Української православної церкви Московського патріархату, який принижував національну честь та гідність українців.

Раніше стало відомо, що керівництво монастиря УПЦ Московського патріархату незаконно побудувало в Києво-Печерській лаврі 36 споруд комерційного та господарського призначення, тобто таких, які не мають прямого стосунку до чернечого життя чи побуту, а також знищило пам’ятку архітектури, чим порушило законодавство. За ці порушення передбачена кримінальна відповідальність.

Однак намісник Свято-Успенського монастиря УПЦ МП митрополит Павло заявив, що не має наміру звільняти територію Києво-Печерської лаври і планує “до останнього відстоювати свої права”, адже в Україні “починається апокаліпсис”.

Нагадаємо, Національний заповідник “Києво-Печерська лавра” не планує продовжувати оренду Свято-Успенської Києво-Печерської лаври. Ченцям монастиря УПЦ МП необхідно залишити монастир до 29 березня.

Однак в УПЦ МП вважають “несправедливим” рішення про розірвання договору оренди Києво-Печерської лаври, оскільки віряни “відбудовували її з руїн”.

Слід зазначити, що митрополит Епіфаній після служби в Лаврі 7 січня звернувся до вірян, наголосивши, що сьогодні українці святкують друге народження Лаври, бо з неї “відходить штучний дух нечестивого вчення “русского міра”.

Веніамін Цвєтков

Больше новостей из этой рубрики

Читайте Также

все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ