ТОЛЬКО ЧТО

2023.02.22

Графіті Бенксі мають стати об’єктами української культурної спадщини

Picture

Графіті Бенксі у Бородянці, які незабаром принесуть великий прибуток Укрпошті, потрібно внести до реєстру об'єктів культурної спадщини.
 
Таку думку висловив український письменник Костянтин Коверзнєв і закликав зробити все задля збереження графіті, які нагадуватимуть, що це місто є символом боротьби і перемоги над рашистами.
 
"З дитинства люблю Ворзель. Подобається Приірпіння. Пізніше полюбив міста-солянки Ірпінь, Бучу, Неміш. Які чудові озеро біля Небрата, ліс біля Бабинців… Бував і в Бородянці, купляв там мед і сало. Куди їдемо? Питали діти. Або в Бучу, або в Бородянку, все залежало від настрою.

Зараз, коли на поштовому випуску «Укрпошти» буде представлено одне з семи графіті дуже популярного в світі художника та політичного активіста Бенксі, що вони створені ним анонімно в Україні 2022 року, я поставив собі запитання, чи знають у Бородянці про графіті. І про те, що треба вжити заходів щодо їхнього збереження. Виявилося, що знають і заходів вживають.
 
Графіті з дзюдоїстом (схожим на Х*йла), відправленим «у нокаут» маленьким хлопчиком, художник намалював на стіні зруйнованого будинку в Бородянці.
 
У Бородянці все було дуже складно з пам’ятками. Був пам’ятник Шевченку. Тепер він після окупації набуде иншого змісту, глибшого значення!
 
Я бачу, що бородянці, незалежно від центральної влади, зробили кроки щодо збереження графіті Бенксі. Инша річ – треба занести ці пам’ятки до ДРНПУ. Тобто до об’єктів культурної спадщини. Сподіваюсь, що ці думки в соцмережах на кшталт «Краще б ви відбудували людям житло, ніж зберігали графіті, зроблені під трафарет», не запанують у головах більшости бородянців. Житло – це житло. І його треба відновлювати. А пам’ять – це пам’ять. І її треба і зберігати творчо, і маркувати творчо! Маркувати не лише в мережі «Укрпошти», але й у нашому мисленнєвому просторі, коли ті об’єкти, які можуть працювати на нашу перемогу, працюватимуть на перемогу зі 100-відсотковою віддачею!", - написав Коверзнєв на свої сторінці у Фейсбук, повідомляє онлайн-газета "ПолітАрена".

АТ "Укрпошта" 24 лютого вводить в обіг поштову марку "ПТН ПНХ!", присвячену річниці повномасштабної війни Московії проти України. Про це повідомляє пресслужба Укрпошти.

"2022 став для нашої країни роком тривожних ночей та болісних втрат, роком запеклої боротьби та сміливості. Наперекір усьому ці 365 воєнних днів перезапустили в кожному з нас новий рівень любові та шани до Батьківщини, народу, усвідомлення своєї самоідентифікації та нескореності, люті до ворога і найголовніше – віру в Перемогу", - акцентує поштовий оператор.

На поштовому випуску представлено одне з семи графіті всесвітньо відомого вуличного художника та політичного активіста Бенксі, створених ним анонімно в Україні в 2022 році. Графіті з дзюдоїстом, відправленим в нокаут, художник намалював на стіні зруйнованого будинку у селища Бородянка Київської области.

В Укрпошті зауважили, що нова поштова марка – благодійна. Кожен, хто придбає марку «ПТН ПНХ!» стає учасником благодійного проєкту.

Тираж поштової марки – 1 500 000 примірників або 250 тисяч маркових аркушів. Номінал марки – F (відповідає тарифу на пересилання рекомендованого листа масою до 50 г у межах України). Вартість маркового аркуша – 180 грн., з яких 42 грн. – благодійний внесок. До марок також буде випущено конверт «Перший день», художній конверт, картку, а також тематичний світшот.

У відділеннях та на офіційних магазинах Укрпошти на маркетплейсах придбати поштовий випуск «ПТН ПНХ!» можна, починаючи з 24 лютого.

 

Больше новостей из этой рубрики
все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ