О ЧЕМ ГОВОРЯТ

2022.10.05

Керівнику НЕК "Укренерго" Кудрицькому варто займатися не піаром, а енергетикою

Picture

Останнім часом у ЗМІ почали з'являтися матеріали, де згадується прізвище голови правління НЕК «Укренерго» Володимира Кудрицького. Буцімто його намагаються звільнити з займаної посади. Натякають на причетність до цього представників Офісу Президента України, Міністерства енергетики України та навіть НКРЕКП – національного енергетичного регулятора, або, як кажуть в народі, тарифної комісії.

Відразу зауважимо, що вітчизняний енергетичний сектор, принаймні його кадровий склад, є свого роду закритим клубом, де кожен кожного знає, перетинався один з одним під час просування по кар'єрним сходинкам. Скажемо більше, що якщо ти обіймаєш керівну посаду в державній або приватній енергетичній компанії, то точно знаєш, хто з колег чим живе, які процеси відбуваються в галузі, хто над якими пріоритетними завданнями працює.

Це особливо стало зрозуміло під час воєнного стану, коли всі українці згуртувались перед єдиним потужним безпрецедентним  викликом – збройною агресією росії. Завдаючи ударів по енергетичній інфраструктурі, ворог намагається позбавити окремі міста та цілі регіони електроенергії, газу, тепла та води напередодні осінньо-зимового періоду. Президент України, Уряд, усі державні центральні та місцеві органи влади працюють, аби подолати наслідки злочинних дій кремлівського режиму, відновити та вберегти енергетичні об'єкти. І в цій відповідальній справі кожен має виконувати свою роль, на 100 і навіть більше відсотків працювати заради країни, заради перемоги, подекуди забуваючи про себе.

Втім, так думають не всі керівники від енергетики, і, як бачимо, турбує їх в першу чергу не країна, не енергетика, а те, чи вдасться їм зберегти свою посаду. Кудрицькому чомусь здається, що його хочуть звільнити, вчинити з ним так, як начебто зробили з Сергієм Макогоном, директором Оператора газотранспортної системи України.

Разом з цим, усім відомо, що Макогона звільнила наглядова рада Магістральних газопроводів України, цілком у законний спосіб, як того й вимагають принципи корпоративного управління, за дотриманням яких прискіпливо спостерігають наші міжнародні партнери. А у Кудрицького наразі корпоративний конфлікт зі своєю наглядовою радою. У неї є список претензій до керівника системного оператора, сформовані за результатами аудиту НЕК «Укренерго», що був проведений на початку поточного року.

Не вдаючись до подробиць цих претензій, згадаємо лише останні події в енергетичному секторі, що стосувались НЕК «Укренерго», та які змушують нас задуматись над тим, що в королівстві системного оператора не все гаразд, як це подається у регулярних прес-релізах компанії під керівництвом Кудрицького.

Свіжий приклад – 4 жовтня 2022 року НКРЕКП на своєму засіданні оштрафувала НЕК «Укренерго» на 170 тисяч гривень. Чому так сталось? Просто Регулятор провів перевірку НЕК  «Укренерго» за скаргами ДП «Гарантований покупець».

Результати перевірки виявили, що НЕК «Укренерго» не здійснювала оплати авансових платежів по Послузі гарантованому покупцю за перші 10 та 20 днів розрахункового місяця у березні – червні 2022 року, які визначені укладеним договором про надання послуг із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел та відповідним порядком, затвердженим регулятором. І це при тому, що кошти в необхідних обсягах в «Укренерго» були.

Тобто НЕК «Укренерго» не розраховувалась з «зеленою» генерацією. А це дуже б'є по фінансовому стану «зелених» виробників, по ринку електричної енергії в цілому. І це в період, коли «зелені» виробники зазнали величезних втрат внаслідок бойових дій – були зруйновані, зупинені або перебувають на тимчасово окупованій території. Проте, сам Кудрицький у ЗМІ часто любить розповідати, як він підтримує «зелених», що вони начебто є майбутнім нашої енергетики та прикладом для іноземних інвестицій.

Так може в Укренерго немає грошей для «зелених»? Навряд чи, бо ми знаємо, що зараз Україна активно експортує свою електроенергію до країн Європи, а НЕК заробляє від продажу пропускної спроможності на аукціонах. Крім того, нещодавно компанія подала до регулятора пропозиції щодо збільшення тарифу на передачу на наступний період, що знову ж таки збільшить її фінансові надходження.

Так куди ж йдуть гроші Укренерго? Може на фінансування своїх численних IT-проєктів, або може ще кудись? Це питання поки що залишається риторичним.

Цікаво також було послухати нещодавнє інтерв'ю Кудрицького, яке він дав Обозревателю 15 вересня 2022 року. Там він оптимістично запевнив українських споживачів у тому, що країна без проблем пройде опалювальний сезон, що все буде добре і електромережі витримають величезне навантаження від масового включення електричних обігрівачів. «Усі бажаючі можуть включати електрообігрівачі зимою», — буквально заявляє керівник «Укренерго».

Але ж ми знаємо, що це далеко від істини. Тому що окрім магістральних мереж Укренерго та мереж обленерго, які може й витримають таке навантаження (але ніхто це не може сказати точно), є ще й внутрішньобудинкові мережі, які у нас не в найкращому стані. Це м'яко кажучи, щоб не шокувати аудиторію. Що це, як не піар і маніпулювання поняттями та фактами, особливо в умовах воєнного стану? І тому тут ми маємо справу або із природнім і політичним бажанням очільника «Укренерго» заспокоїти населення, або із бажанням зняти із себе відповідальність.

За логікою Кудрицького, «Укренерго» по своїм мережам готове дати більший обсяг електроенергії, але якщо споживачі не зможуть його прийняти і будуть сидіти потім у темряві і холоді – то він, звичайно ж, не винний. А трансформаторні підстанції? А якщо буквально згорять мережі у квартирах багатоквартирних будинків? А хтось може з впевненістю сказати, чи витримає таке навантаження житловий фонд приватних будників, щоб це не закінчилось відключенням електроенергії?

«Тобто ми вже певний стрес-сценарій для нашої енергосистеми – в плані того, що всі користуються електрообігрівачами, – проходили й не раз, і не в одному сезоні… Тому я не прогнозую якихось системних проблем із тим, що застосування електрообігрівачів якось вплине на стабільність мереж. Очікуємо, що мережі впораються», – каже Кудрицький.

По-перше, ми не проходили ще жодного опалювального сезону в умовах війни. По-друге, навряд чи «Укренерго» веде облік електрообігрівачів. Обленерго і електропостачальники наразі не можуть порахувати бойлери, які люди собі наставили. А Кудрицький заявив, що всі користуються електрообігрівачами. От таке ставлення керівника «Укренерго» до споживачів під час підготовки до зими.

Таких заяв, як у цьому його інтерв'ю, де пролунало багато красивих та заспокійливих сентенцій, він робить останнім часом дедалі більше. Хоча кожен досвідчений енергетик бачить в них його неприкрите бажання всидіти у своєму кріслі, або може й зайняти позицію вище.

Але ж ми також бачимо, що діяльність «Укренерго» в особливий період під його керівництвом далеко не бездоганна, і компанії є багато над чим працювати. Адже на НЕК «Укренерго» покладено відразу декілька важливих функцій на ринку електричної енергії, від сталої роботи якого залежить енергетична та національна безпека нашої країни.

Так може пану Кудрицькому варто менше піаритись, використовуючи кожен зручний привід, припинити шукати тих, хто начебто намагається його звільнити та більше уваги приділяти своїми безпосереднім обов'язками? 

Сергій Полянський

Больше новостей из этой рубрики

Читайте Также

все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ