МАРАЗМАРИЙ

2021.07.01

ІТ-тендер "ПриватБанку": як намутити, щоб вимутити

Picture

Шахраї «ПриватБанку» не відстають від епохи цифрових технологій. Тепер вони можуть намутити і в системі електронних торгів, що проходять на прозорих платформах. Причому самі прийоми залишаються старими, хоча й виглядають по-сучасному за рахунок ІТ-технологій.

Як зручніше вкрасти, коли на перший погляд весь процес тендеру прозорий? Просто потрібно сховати крадене в масивах даних, підтасувавши декілька пунктів. Простіше кажучи, можна оболонку «Мерседес» начинити деталями, що на багато класів нижче по продуктивності. Упаковка дорога, а от зміст… Чи далеко поїдеш на упаковці? Подібні схеми шахраї використовують давно. Особливо в тих ситуаціях, коли тільки спеціаліст може відрізнити розбіжності по формі та змісту. Так трапилося і при проведенні тендеру «ПриватБанку» з закупівель «Масиви під бази даних», який проводився восени минулого року.  (Тендер ID: PB-2020-10-01-3023924 https://zakupivli24.pb.ua/commercial/tender/PB-2020-10-01-3023924#/info).

За умовами тендеру на ІТ-продукт повинно було визначити список специфікацій, які відповідають вимогам технічного завдання. Оскільки обладнання (СЗД), що закуповується, має забезпечити надійну та швидку роботу, то кожна одиниця техніки повинна працювати з певною продуктивністю. Таким чином, саме продуктивність належного рівня – це першочерговий критерій, за яким оцінювались та відбирались учасники тендеру.    

В результаті змови між ІТ-службою «ПриватБанку» в особі Сергія Качанова, якого покриває його керівник Марюс Качмарек, постачальником «ІТ-Девелопмент» в особі Олександра Кайлюка і представником виробника Sophela в особі Вадима Яловецького та Олега Залєсного,  за результатами вказаної процедури закупівлі в список обраних специфікацій була додана система на базі HPE Primera A650-4N, котра не задовольняє вимогам заявленого технічного завдання. А саме: згідно даних офіційної програми HPE, яка вираховує потужність системи, внесена в специфікацію система здатна забезпечити лише 149 415 IOPS,

PERFORMANCE

Determining the needs of a business application can be a daunting process. Different applications (and even different deployments of the same application) can vary significantly in terms of the demands they place on their underlying hardware. The below performance figures are provided for information purposes.

Use the HPE Infosight platform to characterize real-world application needs at very fine granularity.

HPE Primera A650-4N performance overview.

                   
                   
 
 

SSD Workloads

 

 
   

ACCESS

IO SIZE

READS

DATA REDUCTION

EST. PERFORMANCE

Random

32K

70%

Yes

149,415 IOPS, 1,0 ms

 

в той час, як за технічним завданням вимагалась продуктивність кожної СЗД на рівні 213 000 IOPS (- total IOPs 213K).

Таким чином, зміни в специфікації – це зниження продуктивності більш ніж на 30% від тієї, що вимагалася технічним завданням.

До речі, компанія Hewlett Packard Enterprise (HPE) декілька років тому закрила своє представництво в Україні з причин нетерпимості до корупції. Але це не позбавило продукти компанії від корупційних схем, тому що їх тепер в країні представляє прибалтійська компанія-прокладка Sophela, яка і була створена саме з метою проведення сумнівних операцій.   

Зрозуміло, що при внесених в специфікацію змінах не може бути досягнута швидкість та якість, які вимагались за умовами тендеру. Зате суттєве заниження конфігурації системи дало можливість сторонам змови  суттєво підвищити незаконний прибуток. Про розміри такого прибутку можна здогадуватись, виходячи з договору, який укладено «ПриватБанком» з компанією «ІТ-Девелопмент». Згідно звіту про підписання договору на закупівлю товарів загальна сума договору склала майже 32,5 мільйонів гривень.

Така сума дозволяє мутити з розмахом, і, як у старому анекдоті, непогано жити на отриманий прОцент. Подумаєш, підправили конфігурацію, занизили продуктивність. Так, це позначиться на швидкості та точності обробки даних, але ж це вже будуть проблеми банку та користувачів. За фактом гроші не пропали, вони просто змінили власника дякуючи старій шахрайській схемі, що осучаснена ІТ-технологіями.

Сподіваємося, що слідчі органи не залишать без уваги цю та подібні їй махінації і доведуть кримінальне переслідування до логічного завершення. Пора розібратися і викрити шахрайські структури, які проросли і вкоренилися в структурі державного банку. Сам «ПриватБанк» амбіційно заявляє, що «кожен другий українець – клієнт «ПриватБанку», кожен перший – його акціонер». Якщо так, то чому «кожен перший акціонер» не отримує належної турботи від банку в особі його правління і Наглядової ради. Адже вони за визначенням повинні захищати наші інтереси. Можливо, все діло в тому, що більше половини управлінського складу – це іноземці, котрі, власне, і не входять в список акціонерів. Подивіться на цих представників, які сховалися від вашої уваги в самому низу сторінки: https://privatbank.ua/ru/about/management/corp. Цим чиновникам забезпечує заробітну плату «кожен перший українець»! В той час як цій більшості немає ніякого діла до національних інтересів, і вони кількісно просто подавляють решту службовців. Зрозуміло, що і в вищеописаному тендері ніхто із відповідальних осіб «не помічає» заниження продуктивності закуповуваної ІТ-системи на 30%. Виходить, нам же проблеми за наші ж гроші. Вас це влаштовує?   

#Приватбанк, #шахраї, #Качанов, #HPE, #Sophela, #Качмарек, #ІТ-Девелопмент, #Кайлюк, #вкрасти, #ІТ-тендер

Больше новостей из этой рубрики

Читайте Также

все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ