ТОЛЬКО ЧТО

2021.06.26

Українські футболісти солідаризуються з Росією, яка прагне знищити Україну

Picture

Відомий мовознавець Юрій Шевчук розповів, що для нього Андрій Шевченко є своєрідним Арсеном Аваковим у спорті.

Нині триває Євро з футболу. Більшість футболістів Збірної не спілкуються українською. Така картина характерна для покоління Андрія Шевченка чи старших за нього тренерів, які народилися у СРСР та не вивчали українську повною мірою, тому досконало не спілкуються нею. Відомий мовознавець Юрій Шевчук в інтерв’ю «Главкому» пояснив незнання мови молодими футболістами, які народилися у незалежній Україні та навчалися вже українською.

«Спорт в нашій країні традиційно був сферою абсолютно повного домінування російської мови і російських смислів. Найкращий приклад – це мовна шизофренія, коли один коментатор говорить українською, а інший російською. Спортсмени здебільшого не є інтелектуалами, які чітко усвідомлюють, що крім всього іншого вони символізують, або мали б символізувати національні цінності свого народу. Мова для них частіше антицінність. «Язык» – частіше цінність. Якщо ти спортсмен і публічно послуговуєшся російською, то це політичний акт солідарності з Росією, країною, як прагне знищити Україну. Поважати таких «українських» спортсменів чи тренерів – дуже проблематична справа», – наголосив Шевчук.

Професор розповів, що для нього Андрій Шевченко є своєрідним Арсеном Аваковим у спорті. «Аваков дуже не дурна людина, він спритний, можна сказати, що ідеальний політик. Шевченко також розумна людина, геніальний гравець. Але вони однакові щодо ставлення до української мови», – підкреслив Шевчук.

Мовознавець навів приклад, коли в Бразилії професора запитали, звідки він. «Я кажу – з України. Відповідь: «Ааа, Шевченко». Я питаю: «Що, ви Тараса Шевченка знаєте?» «Ні, Андрія». Андрій Шевченко символізував у світі Україну, байдуже, якою мовою він говорить», – уточнив Шевчук.

Також додав: «Натомість тут, в Україні, його тяжко не сприймати русифікатором, аґентом російського культурного впливу. Своїми досягненнями в спорті він теж надає більшої ваги російській мові, якою він уперто послуговується. Як на мене, тут нічого особливо складного немає. Я не вірю, що сам Шевченко не здатен зрозуміти цієї логіки».

Він акцентував увагу на тому, що ми маємо пов’язувати мову з перемогами, які дають символічний капітал, престиж. «Слід асоціювати мову з найвпливовішим, найпрестижнішим. На ТБ можна в позитивному контексти підкреслювати українськість, мовляв, цей спортсмен цим і вирізняється від інших у позитивному сенсі», – підкреслив Шевчук.

Він переконаний, що держава має силу-силенну способів впливу на мовну ситуацію у спорті навіть якщо є професійний спорт, який відділений від держави. І може робити так, аби це не залишало по собі ніяких подвійних стандартів.

Наприклад, президент може запросити до себе «на чай» керівників клубів і підняти цю тему. «Мовляв, нас вона непокоїть, та і в інших країнах такого не має, щоби спортсмени говорили іноземною мовою і не володіли державною. Так само має працювати і громадянське суспільство, наголошуючи на проблемі», – резюмував Шевчук.

Раніше наставник національної команди України провів прес-конференцію напередодні старту збірної у відбірній кампанії чемпіонату світу 2022 року. Спілкування він розпочав українською й пообіцяв робити це в майбутньому. На жаль, у подальшому і він, і гравці його команди на офіційних пресконференціях продовжують розмовляти іноземною мовою. Виглядає це дико: відповіді російською перекладають англійською, а відповіді англійською йдуть без перекладу на українську.

Як повідомляв "Рупор", раніше блогер Ян Чарнецький заявляв таке: "В ніби українській НАЦІОНАЛЬНІЙ ЗБІРНІЙ українською мовою володіє лише Роман Яремчук. Всі інші тренери та спортсмени головної команди (футбол є найбільш популярним різновидом спорту в світі) спілкуються виключно російською мовою, слухають російські пісні, російською, англійською, португальською чи іспанською мовами ведуть власні сторінки в соціальних мережах. Тобто, футболісти з українськими паспортами є яскравими пропагандистами «руцкава міра». Себто, збірна України з футболу є лише лайт-версією російської збірної. Це відбувається тоді, коли ми святкуємо 30-ліття відновлення української державності! Якщо дебілу мало 30 років, щоб вивчити рідну мову його народу, медицина опускає руки".
 

Больше новостей из этой рубрики

Читайте Также

все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ