ТОЛЬКО ЧТО

2021.05.30

Зеленського звинуватили в черговій атаці на українську мову

Народні депутати від пропрезидентської партії "Слуга народу" ініціювали законопроєкт, яким пропонується відтермінувати обов'язкове озвучування фільмів українською мовою.

Йдеться про законопроєкт № 5554 “Про внесення змін до деяких законів щодо підтримки вітчизняних виробників теле- та кінопродукції в період встановлення карантину у зв’язку із поширенням на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19”.

Цей документ був зареєстрований у Верховній Раді 24 травня.

Ініціаторами виступили нардепи-“слуги” Микита Потураєв та Євгенія Кравчук, пишуть "Букви".

Як пояснив нардеп від “Європейської Солідарності” Володимир В’ятрович, з 16 липня 2021 року набуває чинності частина 6 статті 23 закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Вказана стаття передбачає, що “мовою поширення та демонстрування фільмів в Україні є державна мова”, тобто українська.

“Фільми, вироблені суб’єктами кінематографії України, розповсюджуються та демонструються в Україні з мовною частиною звукового ряду, виконаною державною мовою, у тому числі шляхом дублювання або озвучення… Сумарна тривалість субтитрованих реплік, виконаних іншими мовами у фільмі, не може перевищувати 10% сумарної тривалості всіх реплік у цьому фільмі”, – йдеться в статті.

Вона регламентує виконання цього правила в кінотеатрах, на телебаченні та на інтернет-платформах.

У “Слузі народу” ж пропонують відкласти набуття чинності цією нормою до завершення карантину.

“Частина шоста статті 23 цього закону (про мову, – ред.) набирає чинності через два місяці від дня скасування карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)”, – йдеться в тексті запропонованого до розгляду законопроєкту.

Свою пропозицію “слуги” аргументували “негативним впливом карантину на діяльність теле- та кіновиробників”.

“Для кінотеатрів це (набуття чинності нормою про українську мову в фільмах, – ред.) практично нічого не змінює, адже фільми там і так демонструються українською. А от для Зеленського і проросійських олігархів-власників телеканалів – це замах на “святе”. Адже серіальчики і фільми в телевізорі мають бути на общєпонятном язикє, а українська мова, цитуючи скандальну продюсерку “1+1”, “годится только для комедий”. І депутати монобільшості Микита Потураєв і Євгенія Кравчук внесли законопроєкт №5554, яким під приводом ковіду пропонують перенеси вступ у дію цієї норми з 16 липня на “через два місяці після закінчення карантину”. Який закінчиться невідомо коли, але точно не цього року і навряд чи наступного”, – наголосив з цього приводу В’ятрович.

На думку нардепа, “реальними ініціаторами” цього законопроєкту є президент України Володимир Зеленський, “а також проросійські олігархи, з якими він на публіку нібито бореться, а в реальності – разом займається промивкою мізків і русифікацією через олігархічні телеканали”.

За інформацією В’ятровича, вже наступного вівторка вказаний законопроєкт “хочуть форсовано протягнути в порядок денний сесії Верховної Ради і ухвалити в турборежимі”.

Крім того, за словами В’ятровича, планується “атака на іншу норму закону”. Так, із 1 січня 2022 року всеукраїнські газети й журнали повинні мати україномовну версію.

“Слуги” хочуть скасувати і цю норму, бо, мовляв, “додаткова” україномовна версія спричинить збитки для видавців. Насправді україномовна версія має бути головною, а охочі економити можуть не випускати російськомовної версії. Зеленський і його “слуги” вирішили реалізувати одну з головних цілей Москви у гібридній війні проти України – забетонувати русифікацію українського медіапростору. Кожен, хто голосуватиме за ці антиукраїнські закони, відверто працює на Кремль, якими б байками про “збитки від української мови” це не прикривалося”, – наголосив В’ятрович.

16 січня набула чинності стаття 30 закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Вона передбачає, що всі надавачі послуг незалежно від форми власності зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари/роботи/послуги за замовчуванням державною мовою.

Народні депутати від “Слуги народу” зареєстрували два законопроєкти, якими пропонують скасувати чи відтермінувати штрафи за порушення закону про забезпечення функціонування української мови як державної.

3 березня в Києві біля будівлі комітетів Верховної Ради відбулася акція протесту проти внесення змін до закону про забезпечення функціонування української мови як державної.

Больше новостей из этой рубрики
все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ