ТОЛЬКО ЧТО

2021.05.26

Майже сотню нерозкрадених картин Ерделі можна побачити в Ужгороді

Picture

Майже 90 картин Адальберта Ерделі представили на виставці до 130-ї річниці від дня народження художника. У Закарпатському обласному музеї імені Й. Бокшая нині можна побачити портрети, натюрморти, пейзажі та інші роботи одного з зачинателів професійного мистецтва Закарпаття, інформує "Суспільне".

Ужгородка Анастасія Джанда прийшла на виставку картин Адальберта Ерделі, бо цікавиться його творчістю.

"Про виставку я дізналася через соцмережі, — розповіла вона. — Я давно цікавлюся мистецтвом загалом. Мені подобаються кольори цієї картини — "Портрет піаністки", тому що вона така трохи похмура, але в ній є щось таке, що мене чіпляє".

Художник Роман Пилип відзначив пейзажні роботи: "Мені подобаються річкові мотиви його та й інші роботи також. Ерделі про воду багато говорив, він був живописцем чистої води, як його називають мистецтвознавці. Дуже стримана кольорова гама, мені це імпонує".

Завідувачка експозиційного відділу музею Олена Приходько каже: ця виставка належить до класичної спадщини закарпатської художньої культури. Тут представили картини Ерделі, написані в різні роки.

"Ерделі разом з Бокшаєм є одним із зачинателів професійного мистецтва Закарпаття, — розповіла Олена Приходько. — На цій виставці представлені як ранні роботи, тобто перші роботи у творчості художника, перші його самостійні кроки, так і роботи останнього року, невдовзі художник помер, коли написав цю роботу – "Молоді колгоспники". А рання робота – це "Портрет матері", 1914 р., коли художник тільки закінчив Будапештську академію мистецтв, це були його перші самостійні спроби".

За словами Олени Приходько, охочі можуть переглянути експозицію впродовж місяця.

Нагадаємо, що на Закарпатті регулярно викрадають картини представників закарпатської школи. Найрезонансніший злочин стався у вересні 2004 року, коли злодії зв’язали 88-річну вдову засновника закарпатської школи живопису Адальберта Ерделі Магдалину, винесли з її будинку кілька десятків картин, які згодом експерти оцінили в мільйон доларів. Літня жінка під час цього злочину померла через серцевий напад.

Правоохоронці кажуть, найімовірніше, робляться всі ці злочини "на замовлення" з метою подальшого збуту у приватні колекції чи аукціони. Принаймні повідомлень про спроби вивезення за кордон не було.

Закарпатські мистецтвознавці кажуть, що картини крадуть саме для українських любителів живопису. Ширяться чутки про те, що в Києві є кілька закритих приватних колекцій, куди і потрапляють всі подібні викрадені полотна. Наразі ні підтверджень, ні спростувань цієї версії немає.

Больше новостей из этой рубрики

Читайте Также

все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ