МАРАЗМАРИЙ

2021.04.29

Найєм в "Укроборонпромі" брав участь у делікатній оборудці

Picture

Колишній народний депутат від БПП Мустафа Найєм заявив про те, що його скоротили з посади заступника генерального директора з управління активами "Укроборонпрому".

Як написав він на своїй сторінці в Facebook, з метою оптимізації організаційної структури концерну посаду заступника генерального директора з активів буде ліквідовано.

"Після чергової реорганізації мою посаду скоротили. Без пояснень. Не буду приховувати, для мене це рішення було несподіваним. Тим не менш, наша співпраця з Концерном на цьому етапі закінчується. З поваги до всієї команди цей пост буде Моїм єдиним публічним коментарем з цього приводу", - написав екс-нардеп.

Найєм каже, що йде з посади без "каменя за пазухою" і буде продовжувати вболівати за реформу концерну.

"В цілому штат "Укроборонпрому" буде оптимізований на 10%", - додав він.

У листопаді минулого року Найєм став фігурантом гучного скандалу. Журналісти виявили, що держконцерн "Укроборонпром" переписав на себе виробничі та адміністративні приміщення десятків оборонних заводів, що входять до його складу.

Про це свідчать записи у державних реєстрах, які показують масштабну перереєстрацію прав власності.

Мова йде про переписування на себе виробничих приміщень "Антонова", "Харківського конструкторського бюро з машинобудування ім. Морозова", "Зорі-Машпроект", "Заводу ім. Малишева", "Житомирського бронетанкового заводу", "Львівського авіаційного заводу" та ще десятків підприємств по всій країні.

Фактично "Укроборонпром", як окрема юридична особа з власним статутом та бюджетом, відчужив майно у інших юридичних осіб.

І якщо станом на початок 2019 року у власності самого концерну, де працюють близько 300 менеджерів, перебувало лише 1,5 поверхи у Києві на Дегтярівській 36, то тепер на нього записано понад 200 комплексних об’єктів, загальна вартість яких, лише у вигляді землі, сягає мільярдів гривень.

Наприклад, тепер ДК "Укроборонпром", володіє понад 630 тисячами квадратних метрів приміщень, в яких збирається, модернізується та ремонтується бронетехніка силами ХКБМ та "Заводу ім. Малишева".

При цьому звертає увагу доволі дивна обставина, коли дата державної реєстрації, якимось чином випереджає підставу виникнення права власності.

Зокрема, споруда М/3-4 на 32 тисячі "квадратів" зареєстрована за "Укроборонпромом" 19 березня 2020 року, а право власності на неї виникло лише 29 липня.

Більше того, 21 липня "Завод ім. Малишева", попри стан банкрутства, завершив тендер на оцінку нерухомості, в якому вказав, що ця споруда знаходиться у його власності. Відповідна документація доступна на сервісі Prozorro.

Окрім "танкових гігантів" без своїх приміщень залишився "Антонов". 15 січня 2020 року за концерном було зареєстровано право власності на корпуси 23, 24 та 73. Це саме ті цехи та елінги, де знаходяться не тільки виробничі приміщення заводу, а і зберігаються літаки.

Водночас тепер у власності "Укроборонпрому" знаходиться нерухомість "Житомирського бронетанкового заводу".

У реєстрі майна концерну також записані приміщення "Зорі-Машпроект", "Львівського авіаційного заводу", підприємств у Шостці, Миколаєві, Запоріжжі, Івано-Франківську, Хмельницьку, Миколаєві, Ізюмі та інших містах.

Інформація з державних реєстрів, яка свідчать про те, що власником сотень виробничих комплексів тепер є ДК "Укроборонпром", а не самі заводи, була прокоментована директором з управління активами "Укроборонпрому" Мустафою Найемом.

"Під час реєстрації нерухомого майна державні підприємства НЕ МОЖУТЬ вказувати власником себе, а мають - і це пряма вимога законодавства - зазначати орган управління, який визначений державою [ред. - ДК "Укроборонпром"]", - заявив Мустафа Найем.

Журналісти з'ясували, що твердження директора з управління активами "Укроборонпрому", що "під час державної реєстрації права власності на нерухоме майно наші підприємства ЗАВЖДИ вказували і вказують власником державу Україна в особі відповідного органу управління - Концерн "Укроборонпром" - є неправдивим, про що свідчать державні реєстри.

Зазначимо, що у випадку корпоратизації підприємств, яку запланував провести концерн, все їх майно буде оцінено. Якщо ж виявиться, що вся нерухомість тепер знаходиться у власності "Укроборонпрому", а не самого заводу, то вартість підприємства буде близька до "нуля".

Нагадаємо, що колишній народний депутат України Мустафа Найєм, працюючи в концерні "Укроборонпром", заробив за 2020 рік 3,007 мільйонів гривень.

До 1 листопада минулого року Найєм обіймав посаду заступника гендиректора концерну з взаємодії з органами державної влади.

З січня до жовтня 2020 року колишній парламентарій заробив 2,28 млн гривень. У листопаді 2020 року Мустафа Найєм обійняв посаду директора "Укроборонпрому" з питань активів і заробив на цій посаді за два місяці 724,95 тис. гривень.

У підсумку, його заробітна плата на новій посаді склала пересічно майже 362,5 тисяч гривень на місяць.

Больше новостей из этой рубрики

Читайте Также

все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ