СТЕНКА НА СТЕНКУ

2021.03.11

Партію Шарія можуть заборонити через місяць

Picture

Міністерство юстиції подало позов до Окружного адміністративного суду Києва, в якому просить заборонити політичну партію "Партія Шарія".

Про це повідомляється на сайті ОАСК.

Суд прийняв позов до розгляду та відкрив провадження.

Міністерство попросило суд витребувати у Служби безпеки України висновки експертів про протиправність діяльності "Партії Шарія" та заборонити її.

Суд розгляне справу за правилами спрощеного позовного провадження із викликом сторін. Судове засідання у справі призначено на 6 квітня.

Міністр юстиції Денис Малюська у фейсбуці написав, що позов ґрунтується на статті 21 закону "Про політичні партії в Україні", яка регламентує заборону партій.

"Підстави для подання позову – численні порушення Конституції та законів України політичною партією та, зокрема, особою, яку партія вказує у якості свого «лідера» - паном Шарієм", - написав Малюська.

Він визнав, що справа може бути складною, тому що партія "вибудувала непогану юридичну оборону своєї незаконної діяльності, грубо порушуючи законодавство, але при цьому намагаючись перекладати усю відповідальність за такі дії на формально сторонніх осіб".

"Але, як свідчить матеріали правоохоронних органів, вдавалося їм це далеко не завжди", - заявив Малюська.

Згідно з останніми соціологічними опитуваннями, рейтинг "Партії Шарія" коливається в районі 3%. Цього не вистачає, щоб претендувати на проходження в Верховну Раду, але за підсумками місцевих виборів у 2020 році вона отримала представництво в багатьох радах нижчого рівня.

Нагадаємо, що 16 лютого блогеру Анатолію Шарію оголосили підозру в державній зраді (ч. 1 ст. 111 ККУ) та порушенні рівноправ'я громадян залежно від їх расової, національної приналежності, релігійних переконань (ч. 1 ст. 161 ККУ). 

Низка експертних досліджень встановила, що у інтерв'ю і виступах блогера наявні факти підривної діяльності проти України. З 2012 року сприяв неурядовим і державним структурам Росії у проведення інформаційних операцій.

Партія Шарія має проросійську ідеологію й за даними українських ЗМІ та низки громадських діячів та політиків, веде проросійську пропаганду й пропагує українофобію. Так, журналіст Сергій Іванов вважає, що "партія Шарія, як і партія Медведчука — це певні заходи під час цієї гібридної війни. Просто не обов'язково атакувати, не обов'язково стріляти, коли тут можна створити за російські гроші абсолютно проросійські партії і захопити владу (або принаймні спробувати) у відносно законний спосіб".

У різні періоди партію офіційно очолювали: Бєлоглазова Антоніна Олександрівна, Жила Анатолій Анатолійович, Чекман Наталія Василівна, Шарій (Бондаренко) Ольга Олексіївна (дійсний керівник). Офіційними представниками партії також значилися Бондаренко Алла Іванівна та В'юник Олександр Григорович.

За повідомленням українських ЗМІ, Партія Шарія є скоріше за все проєктом іншої проросійської партії ОПЗЖ. У серпні 2020 року ОПЗЖ обрали Партію Шарія як свого основного союзника на місцевих виборах в Україні у 2020 році. Під час передвиборчої кампанії, Партія Шарія займалася поширенням агітаційних матеріалів з картою України без Криму.

Больше новостей из этой рубрики
все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ