ТОЛЬКО ЧТО

2021.02.23

Представники військових вишів потрапили в мовний скандал

У Дніпрі в загальноосвітній школі №11 стався мовний скандал за участю представників військомату, які прийшли агітувати учнів вступати до військових вишів, інформує gazeta.ua.

Військовослужбовці отримали зауваження від старшокласника за те, що проводили агітацію російською, розповів на своїй сторінці у Facebook батько 11-класника Михайла Пономаренка Олексій.

"Першим виступив представник Львова. Чоловік говорив ламаною українською мовою. Наступний військовий з Києва каже: "Якщо ви не проти, то я перейду на російську. Клас мовчить, два вчителя, що були присутні на цій презентації мовчать, а Михайло каже: "Я проти, продовжуйте, будь ласка, українською". Наступний - харків'янин. Та ж сама пісня. Лиш Михайло каже: "Ні, українською, будь ласка. Ви зараз дієте згідно з вашим статутом та Конституцією України чи може ви представляєте Збройні сили РФ?" Той перейшов на дуже коряву українську", - розповів батько хлопця.

Наступний військовий з Дніпра говорив українською, а потім виступав його учень і теж попросився російською, на що 11-класник також заперечив.

"І тут почалось! Вистрибує представник Самарського військомату, який організував цей патріотичний захід, та вдвох з харків'янином починають, м'яко кажучи на підвищених тонах сварити мого сина, підлітають до нього та намагаються морально з'їсти: "Ты кто такой? Самый умный? Мы в гостях нормально попросили по-русски, а ты быкуешь, идешь на дебильные принципы, упоротый свидомый. Может с тобой провести беседу, чтобы старших уважал и помалкивал?", - розповів Олексій Пономаренко.

Жоден з учнів класу не підтримав школяра. Військові намагалися залякати хлопця. Згодом, 11-класник підійшов до одного з військових і намагався пояснити, що ми живемо не в Росії, а тому повинні поважати Україну та її мову.

"Дядьку, я зараз таку бесіду з тобою проведу, що тебе звідси винесуть. Ви прийшли до української школи, ви - представники українських вишів, ви презентуєте Збройні сили України! Не Росії! Ви не маєте поваги ані до мови, ані до України. Ото ж або ви спілкуєтесь українською, або кіна не буде!", - сказав хлопець.

Наступного дня, після інциденту, у батька відбулася розмова з представниками оперативного командування "Схід". Військові керівники почули Михайла та підтримали його повністю. Директорка провела виховну роботу з вчителями, бесіду з військовими та повністю підтримала позицію школяра.

Больше новостей из этой рубрики
все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ