ПРОЧИТАНО

2020.12.23

Кожен четвертий храм Московського патріархату в Києві побудований на вкраденій у киян землі

Picture

Журналісти «Слідства.Інфо» в межах проєкту «Золото церкви» дослідили юридичний статус ділянок у столиці, якими користуються релігійні громади трьох найвпливовіших в Україні церков.

Інтерактивна карта церковних земель Києва вже доступна на сайті проєкту.

В ході дослідження журналісти Євгенія Моторевська та Дмитро Реплянчук виявили, що найбільше порушень стосуються споруд Російської православної церкви (РПЦ) в Україні. Зокрема, деякі їхні храми будувалися й будуються на земельних ділянках, які належить київській громаді, без погодження з органами місцевої влади та місцевими мешканцями.

«На території Києва розташовано більше 150 храмів, монастирів та інших релігійних споруд Російської православної церкви в Україні. Інформації про частину з них немає ані в кадастровій карті, ані в рішеннях Київради щодо виділення землі. Тобто, приблизно кожен четвертий храм побудовано з порушенням закону», — розповів Дмитро Реплянчук.

Щодо кожного храму, інформації про який немає в документах, журналісти звернулися до РПЦ в Україні, Київської міськради та Держгеокадастру. Зрештою, після місячного очікування в Київраді відповіли, що дозволів на будівництво цих храмів вони не надавали.

Одним із найвідоміших прикладів таких нелегальних будівництв є Десятинний монастир, розташований у самому центрі Києва, поблизу розкопок Десятинної церкви. Якраз коли почалися активні розкопки старовинної церкви, РПЦвУ без будь-яких дозволів звела там свій монастир. Тоді його будівництво навіть спричинило масові протести, а Міністерство культури й столична влада зазначали, що дозволів на спорудження монастиря вони не надавали.

Як встановили журналісти, незаконне спорудження церков відбувається переважно за однаковим сценарієм. Спочатку на місці майбутнього храму з’являється хрест, згодом — намет. А тоді вже поряд із наметом починають зводити церкву. Як правило, будівництво не зупиняють навіть протести місцевих мешканців. За цим принципом храми в Києві з’являлися і на території поблизу житлових будинків, і у скверах та парках.

Журналісти звернулися із запитами, зокрема, й до Російської православної церкви в Україні, однак там про підстави будівництва храмів у тому чи іншому місці не розповіли.

Інтерактивна карта незаконних будівель РПЦвУ доступна на сайті проєкту «Золото церкви», у межах якого раніше було презентовано інформацію про статки вищого духовенства трьох найвпливовіших в Україні церков. Кожен охочий може переглянути інформацію про той чи інший храм, обравши його на мапі. 

Нагадаємо, у рамках «Золота церкви» наші журналісти встановили, що кожен п’ятий з єпископів Російської православної церкви (РПЦ) в Україні має житлової нерухомості на понад 300 квадратів. Це дещо більше, ніж в Українській греко-католицькій церкві (УГКЦ), де таку нерухомісь, у середньому, має кожен шостий із 23-х (тобто четверо). І значно більше, ніж у Православній церкві України (ПЦУ), де з 57 єпископів нерухомістю на понад 300 квадратів володіє кожен дев’ятнадцятий (себто троє).

Больше новостей из этой рубрики

Читайте Также

все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ