ТОЛЬКО ЧТО

2020.12.13

COVAX гарантувала Україні 8 мільйонів доз вакцини безкоштовно (ФОТО)

Picture

Україна отримала від COVAX офіційне схвалення запиту на отримання вакцини від COVID-19.

Про це повідомив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

“Тепер, додатково до запланованих закупівель вакцини за бюджетні кошти, Україна вже 100% отримає понад 8 млн. доз вакцини безкоштовно. Шприци для ін’єкцій також. Продовжуємо працювати над тим, щоб холодильне обладнання (+2 … +8) для пунктів щеплення приїхало у найкоротші терміни”, – написав Ляшко у своєму блозі.

МОЗ залучатиме до процесу логістики ДП "Укрвакцина" та приватні компанії – для забезпечення доступу до обладнання для ультра-холодного зберігання, із температурним режимом -60/-80 градусів Цельсія.

“Жодна вакцина в світі не розроблялась так швидко, як вакцина від COVID-19. І це реально безпрецедентний факт! Це дає надію на подальші наукові винаходи в профілактиці інфекційних хвороб. Але тепер міжнародна спільнота повинна встановити новий стандарт доступу і справедливого розподілу цих вакцин. Доступ до COVID-вакцини через COVAX визначає майбутнє глобальної системи охорони здоров’я. Україна повноцінний член цієї команди”, – зазначив Ляшко.

Нагадаємо, 18 листопада COVAX підтвердила інформацію про виділення Україні вакцини від коронавірусу на безплатній основі для 4 мільйонів людей.

4 грудня Міністр охорони здоров’я Максим Степанов підписав технічні документи щодо надання вакцин.

Додаткові вакцини, які зможе закупити Україна, коштуватимуть близько 7 доларів. Курс вакцинації від коронавірусу, який складатиметься з двох доз, коштуватиме близько 14 доларів. Це майже 400 гривень.

Україна отримає вакцину від коронавірусу кількома партіями. Перший транш засобу складатиметься з 1,2 млн доз.

Україна розраховує отримати вакцину проти коронавірусу у другому кварталі 2021 року.

Раніше президент Зеленський назвав цинічними заяви деяких політиків, які вважають цілком реальним і доцільним отримати у Росії вакцину від коронавірусу.

Такий його коментар з'явився після того, як лідер "Опозиційного блоку - За життя" Віктор Медведчук на зустрічі із президентом країни-агресора Владіміром Путіним висловився за те, аби Київ звернувся до Кремля з таким проханням.

Віктор Медведчук, його дружина та син Богдан ще у серпні, відпочиваючи у Криму, зробили щеплення російською вакциною "Спутник". Про це повідомив сам Медведчук, запевнивши, що тепер антитіл проти Covid-19 у нього достатньо.

Російські ЗМІ пишуть, що нібито Росія готова поза чергою, "з гуманітарних міркувань" надати Україні вакцину і що для цього достатньо лише офіційного запиту від української влади.

Президент Володимир Зеленський після саміту Україна-ЄС у Брюсселі відповів на такі ініціативи, хоч і не називав імен.

"Саме Євросоюз підтвердив, що допоможе Україні отримати справжню вакцину, коли вона з'явиться й не викликатиме сумнівів у вчених. Тому не раджу дуже вірити в передвиборчі "ініціативи" окремих циніків, які вже вакцинувалися неперевіреними засобами", - написав він у своєму Telegram-каналі.

COVID-19 Vaccine Global Access Facility - COVAX - це спільна ініціатива Глобального альянсу з вакцин та імунізації, Коаліції з інновацій для епідемічної готовності та Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Її мета - прискорити розробку та виготовлення вакцин від коронавірусу та забезпечити її доступність для усіх країн світу. ЄС вже пообіцяв виділити 400 млн євро для закупівлі майбутніх вакцин для країн з низьким та середнім рівнем життя.

Окрім того, Україна закуповуватиме вакцини за кошти бюджету напряму у виробників, коли вони будуть у продажу, запевняли у міністерстві охорони здоров'я.

Московські власті збираються прищепити 140 мільйонів населення РФ вакциною "Спутник V" яка станом на 18 листопада цього року існувала в кількості 58 тис. доз. Щоб вакцина спрацювала, її треба колоти двічі, а також понад 40 діб не вживати алкоголь. Російська журналістка Юлія Латиніна стверджує, що в росіян виникли проблеми з масштабуванням: одна річ – виготовити вакцину в пробірці, інша – в біореакторі. Одне слово, росіяни зараз не здатні забезпечити своєю вакциною самих себе, не говорячи про те, щоб постачати її Україні.

Больше новостей из этой рубрики

Читайте Также

все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ