ТОЛЬКО ЧТО

2020.11.25

Московський патріархат не збирається виконувати вимоги українського закону

Picture

Верховна Рада ще у 2018 році схвалила закон, яким зобов'язала релігійні організації вказувати в назві свою приналежність до Росії, якщо така є.

На початку 2020 року Міністерство культури вказало список церков, які мали це зробити. Зокрема, Українська православна церква Московського патріархату мала змінити назву на Російську православну церкву в Україні.

Та на захист московських попів виступила всім знайома «братія» – представники «Опозиційного блоку», серед яких росіянин Вадим Новінський, Василь Німченко та компанія.

Своєю чергою очільниця Державної служби України з етнополітики й свободи совісті Олена Богдан обіцяє діяти відповідно до остаточного рішення Конституційного суду, яким би воно не було.

За словами Богдан, багато юристів можуть назвати норму щодо перейменування церкви «проблематичною», але її скасування завдасть болю багатьом людям.

«Звісно ж, питання вкрай резонансне. Ми всі розуміємо, що через війну є реально загиблі люди, є люди, які втратили дім, є люди, які повернулися з фронту без рук і без ніг – і це все реальні життя», – підкреслила Олена Богдан.

Чиновниця пояснила, що люди у світлі пережитих трагедій війни прагнуть максимальної відкритості та видимості зв'язків.

Нагадаємо, нещодавно Московський патріархат в Україні виступив із заявою про те, що візит Вселенського патріарха Варфоломія до України призведе до «нового витка» релігійного протистояння у державі

Керуючий справами УПЦ МП (РПЦ в Україні) митрополит Антоній назвав запрошення Володимиром Зеленським патріарха Варфоломія до України невиправданим і пригрозив новим витком «релігійного протистояння».

«Президент має турбуватися про внутрішній стан суспільства, про внутрішню ситуацію. Вважаю, що перед тим, як запрошувати керівника релігійної організації з іншої держави, треба було потурбуватися тим, як це сприйме українське суспільство, чи не приведе це до рухів протистояння», – цитує митрополита Антонія пресслужба Московської церкви в Україні.

Представник УПЦ МП додав, що патріарх Варфоломій «незаконно втрутився в релігійну ситуацію в Україні, і це втручання призвело до протистояння, захоплень храмів, до побиття наших парафіян і священнослужителів».

«Ми проти того, щоби Патріарх Варфоломій приїжджав в Україну. Тому, що розуміємо і можна передбачити, що його приїзд слугуватиме не миру в Україні. Президент має про це обов’язково знати і потурбуватися, щоби жодна зовнішня ситуація, приїзд, не призвели до нового витка протистоянь серед віруючих», – заявив ієрарх.

Президент Володимир Зеленський запросив патріарха Варфоломія відвідати України під час офіційного візиту до Фанару 16 жовтня. Патріарх прийняв запрошення президента.

У листопаді 2020 року патріарх Варфоломій заявив, що ієрархи РПЦ в Україні (УПЦ МП) вже не є місцевими правлячими єпископами і знаходяться в юрисдикції Вселенського патріархату через відмову від входження до складу ПЦУ.

Також митрополит Онуфрій вже не розглядається Константинополем як канонічний митрополит Київський, а лише як ієрарх, що проживає в Києві.

За словами патріарха Варфоломія, ПЦУ з січня 2019 року є єдиною канонічною автокефальною церквою на території України.

ПЦУ отримала Томос про автокефалію у січні 2019 року. Після цього Константинополь став вважати Православну церкву України єдиною визнаною правонаступницею Київської митрополії, яка існувала в складі Вселенського патріархату з 10 століття.

Станом на жовтень 2020 року ПЦУ визнали чотири православні церкви: Вселенський патріархат, Александрійський патріархат, Православна церква Еллади та Православна церква Кіпру.

З 11 жовтня 2018 року, коли відбулося скасування акту від 1686 року про тимчасову передачу Київської митрополії в управління Московської церкви, в Україні УПЦ МП більше не існує.

РПЦ не визнає рішення Вселенського патріархату та розірвала канонічне спілкування з Фанаром та церквами, які визнали ПЦУ.
 

Больше новостей из этой рубрики

Читайте Также

все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ