О ЧЕМ ГОВОРЯТ

2020.09.29

Богдан Чорній: Я добре знаю, що таке відповідальність

Picture

18 вересня серед інших членів команди УДАР кандидатом до Київради було затверджено Богдан Чорнія, заступника генерального директора КП «Київське інвестиційне агентство».

Інформаційна довідка щодо нього повідомляє наступне: 31 рік, корінний киянин, кандидат економічних наук. Закінчив Київський політехнічний інститут за спеціальністю «Економіка підприємства». Працював у Департаменті економіки та інвестицій КМДА. З лютого 2012 року призначений на посаду заступника генерального директора КП «Київське інвестиційне агентство». Одружений. Виховує сина та дочку.

Але задля того, щоб скласти більш розлоге уявлення про людину, та ще таку, яка балотується у депутати Київради, з нею треба добре, не кваплячись, поспілкуватися. Що й зробили журналісти Рупора.

Богдане, як сталося, що молодий успішний професіонал вирішив зайнятися політикою та піти у депутати – тобто змінити своє життя, і не факт, що на краще?

Якщо сказати коротко, то я йду в політику, щоби покращити своє рідне місто та життя його мешканців. Але, щоб розкрити сенс цієї трохи гучної фрази, мені треба згадати декілька моментів зі своєї біографії, які, власне, й привели до цього рішення.

Я – корінний киянин, народився на Лівому березі у родині інженерів. Останні сім років я живу на Пріорці. Та я добре знаю весь Київ і дуже його люблю. Це – моє місто. Тут я вчився у школі та вузі, де зустрів свою дружину; тут народилися мої діти; тут для мене все моє, рідне, знайоме. Тут мої близькі, друзі, шкільні однокласники, вузівські однокурсники. Тут я почуваю себе вдома. Адже коли приїжджаєш до іншого міста, навіть в Україні, то відчуваєш, що маєш пристосовуватись, звикати до іншої манери спілкування тощо. А Київ –   просто близький моєму серцю, він мені, як то кажуть, «по душі».

Ця обставина зіграла велику роль у доленосному рішенні, яке я прийняв ще студентом КПІ. Я в ті роки тричі виїжджав до США за програмою студентського обміну. Провів у Нью-Йорку чимало часу ба навіть здобув ліцензію пляжного рятувальника – свого часу я багато займався плаванням, і це сталося в нагоді. У мене були перспективи залишитися в Америці і отримати цікаву перспективну та високооплачувану роботу.

Але, повернувшись до Києву, я якось сидів у кафе на Прорізній, обдумуючи своє майбутнє, і дійшов висновку, що хочу жити та реалізувати себе у своєму рідному місті. До того ж мене мотивував мій досвід життя у Нью-Йорку в якості приїжджого, без грошей та зв’язків. Я подумав про тих численних молодих людей, котрі, як я у Штатах, розпочинають з нуля в Києві. І мені захотілося зробити Київ зручним та комфортним містом для них – як і для корінних киян. До того ж я побачив у Нью-Йорку, як може функціонувати сучасний мегаполіс, побачив моделі, на які треба рівнятися, та зразки, до яких треба прагнути. Нью-Йорк дав мені почуття смаку та уявлення про те, яким я хотів би бачити Київ.  

За 10 років плідної роботи в галузі залучення інвестицій, навчання та практики ми з командою успішно реалізували більше 30-ти проектів завдяки інвестиційним коштам, що сприяли розвитку інфраструктури Києва. Було інвестовано в спортивну, рекреаційну, транспортну сфери, школи та дитсадки.

Та на певному етапі я відчув, що вже переріс рівень співробітника комунального підприємства. Прагну більшого, цікавішого, масштабнішого. І на власному досвіді переконався, що статус депутата міської ради істотно допомагає просувати інвестиційні проекти – адже сам постійно звертаюсь з ними до депутатів, маю їх переконувати та доводити користь того чи іншого проекту. Але, звичайно, я не планую обмежуватись саме інвестиційною темою, а буду робити все, що можливо, для свого округу, для мешканців Оболоні. Оскільки дуже добре знаю – з власного досвіду та вражень, якими діляться друзі – що реально може зробити відповідальний  депутат для поліпшення життя на своєму районі: від доріг і парків до спортивних майданчиків та благоустрою прибудинкових територій. І навпаки: як занепадають та захаращуються округи, на яких або взагалі немає депутатів, або там є такі обранці, що дбають про власні інтереси, не думаючи про тих, хто їх обрав.

До речі, а що ви, власне, робите, залучаючи інвестиції? Поясніть популярно, будь-ласка, що це та для чого?

Я працюю у КП «Київське інвестиційне агентство». Це комунікатор між містом та бізнесом. Наше завдання – залучати приватні кошти для реалізації міських проектів у різних сферах: транспорт, екологія, соціальна сфера, ЖКХ, рекреація, спорт тощо. Ми отримуємо для бізнесменів-інвесторів дозвільні документи, заощаджуючи їхній час, створюємо сприятливі та прозорі умови для інвестування. А вони вкладають кошти в економіку міста, поповнюючи при цьому міський бюджет, створюючи робочі місця та підвищуючи добробут населення.

Так, наприклад, завдяки реалізації інвестиційних проектів було збудовано сучасну медичну клініку «Оберіг» на 600 робочих місць та 240 ліжко-місць на вулиці Зоологічній; запущено мережу велопрокату «Байкnow»; побудовано новий сучасний стадіон для Голосіївського ліцею №241; створено футбольні поля «Місто спорту» та баскетбольні майданчики в Гідропарку; для любителів активного відпочинку в парку «Муромець» відкрито вейк-парк «Х-парк» та мережу мотузкових парків на території парків «Партизанська слава» в Дарницькому районі, «Наталка» на Оболоні, Голосіївському парку імені Максима Рильського, Сирецькому парку;  облаштовано мережу прокату каяків та каное по всьому місту. 

Окремо хочу згадати проект в Оболонському районі: для забезпечення дітей якісною питною водою були встановлені станції доочистки води в дитячих садочках №280 та №614, середній загальноосвітній школі №170 й спеціалізованій школі №216. Цей проект ми плануємо розширити не тільки на весь Оболонський район, а й на всі дошкільні та шкільні навчальні заклади Києва, причому не витрачаючи жодної копійки з бюджету міста. 

Також продовжується відновлення та облаштування мультифункціонального спортивного комплексу за європейськими стандартами на вул. Грушевського, 36.

Весною 2020 р. розпочалося будівництво школи на просп. Г. Сталінграда 10-В. Зараз тривають підготовчі роботи для залучення інвесторів до будівництва дитячих садочків за адресами: вул. Попова 7 на Пріорці; вул. Кудряшова 7-А та Дмитрівська 66. Скоро виносимо на інвестиційний конкурс проект будівництва медичної закладу по вул. І. Шамо 15-А.

Наведений перелік проектів є лише частиною того, що я, разом зі своєю командою, вже зробив та продовжую реалізовувати в Києві.

Додам, що я особисто отримую величезне задоволення від роботи над інвестиційними проектами. Це дуже цікаво та не монотонно: адже дуже часто доводиться знайомитися з технологіями у різних напрямках та галузях, вивчати методики, зустрічатись з новими, цікавими людьми, здобувати новий досвід.    

І окреме задоволення приходить від того, що результати роботи кожний киянин може побачити на власні очі та доторкнутись власними руками. 

Повернімось до політики. Чому ви обрали саме УДАР? Адже сьогодні є широкий вибір політичних сил з впливовими та яскравими лідерами?

Тут усе логічно. За декілька років роботи в команді мера Віталія Кличка я побачив людей, що прагнуть реально змінити Київ на краще, наполегливо працюють та досягають певних результатів. Звичайно, вирішити усі проблеми, що накопичувалися довгі роки, неможливо. Але ж і справді робиться дуже багато: ремонтуються дороги і мости, будуються школи та садки, впроваджуються програма розумного міста, які роблять Київ зручним та безпечнішим, виконуються численні соціальні програми та інше.

Велику роль відіграв для мене і приклад самого Віталія Кличка, його особистість. Свого часу він, легендарний спортсмен, світова знаменитість та заможна людина, міг по закінченню своєї кар’єри насолоджуватись життям та подорожувати, не несучи ніякої відповідальності. Але Віталій Володимирович свідомо обрав для себе служіння рідному місту, обрав непростий шлях та не надто вдячну роботу. При цьому поставивши на кон найголовніше, що він має, - свою репутацію. До речі, саме під його всесвітньо відоме ім’я та під його репутацію йдуть сьогодні до Києва чималі інвестиції. Такий життєвий вибір Віталія Кличка нагадав мені власне рішення залишитися в Києві, а не їхати до Америки. Він став для мене взірцем, і я радий та гордий бути членом команди Кличка, команди УДАРу. Адже ніякий лідер не зможе зробити нічого, якщо біля нього не буде дієвої команди. Ми маємо підтримувати мера Віталія Кличка – щоб успішно реалізовувати проекти покращення життя киян.

Наразі мер та його команда стоять перед складними викликами, які створила пандемія COVID19. Першочергові завдання сьогодні – захист киян під час пандемії та підтримка населення в усіх питаннях, пов'язаних з наслідками карантину. І треба думати про відновлення і підтримку економіки Києва після карантинного спаду, планувати та здійснювати спеціальні програми для малого та середнього бізнесу.

Окремо відзначу, що УДАР іде на вибори самостійно та окремо від будь-яких політичних сил, які бажали би використати ім’я та авторитет Віталія Кличка.      

Як ви бачите свою практичну діяльність у статусі депутата?

Я ще в статусі члена команди УДАР провів понад двадцять зустрічей з людьми на окрузі. Було дуже цікаво подивитися людям в очі, особисто з’ясувати – що їх турбує, які в них найбільш важливі проблеми. Виявилося, що окрім традиційних питань ЖКХ та дворів, трапляються дуже цікаві специфічні ситуації, де люди потребують допомоги депутата. Наприклад, родина, яка має чотирьох власних дітей, хотіла б усиновити ще чотирьох сиріт з однієї сім’ї. Це віруючі люди, які не бажають, щоб сиріт роз’єднали – якщо іноземці захочуть всиновлювати когось з них по одному. Але для втілення цієї благородної мети, цій родині не вистачає житлової площі, тож вони звертаються до влади по допомогу. Саме на подібних речах я робитиму акцент у своїй діяльності депутата. 

В якості кандидата прагнутиму обійти усі двори на окрузі та поспілкуватися з людьми. Це надзвичайно корисно для майбутнього депутата: побачити з одного боку вираз безвиході та байдужості на людських обличчях, а з іншого – зустріти ініціативних та енергійних людей, які вже сьогодні власними силами роблять свої під’їзди та двори комфортними та безпечними. Такі люди – майбутня опора місцевої влади, кадровий базис для створення ОСББ. Треба виявляти та просувати молодих, які допоможуть подбати  про пенсіонерів.

А щодо мотивації, окрім питань зміни міста та життя містян на краще, питань власної самореалізації, є ще дуже важливий момент. Коли я працював рятівником у Нью-Йорку, мені доводилося рятувати життя людей. І тому я добре знаю, що таке відповідальність та як виглядає людська вдячність. Це надзвичайно висока життєва цінність, заради якої є сенс працювати.

Больше новостей из этой рубрики

Читайте Также

все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ