ТОЛЬКО ЧТО

2020.09.09

Дві версії замаху на життя Балуха: філологічна та політична

Фактом є те, що Балуха хотіли вбити російськомовні громадяни

Picture

Звільнений торік з російської в’язниці український політв’язень Володимир Балух знаходиться у лікарні у важкому стані. У нього зламані ключиця і рука.

«Це жах. Нашого побратима, політв’язня Кремля Володимира Балуха побили цієї ночі… Він у лікарні у важкому стані. Зламані ключиця і рука. Його майже без свідомості знайшла жінка, яка й відповіла на телефонний дзвінок Ахтема Чийгоза і допомогла викликати швидку», — написала народна депутатка від «Європейської солідарності» Ірина Геращенко на своїй сторінці у Facebook.

Як розповіли правоохоронці, у вівторок близько 12-ї години до столичної поліції надійшла інформація від лікаря про госпіталізацію Балуха з тілесними ушкодженнями.

На місце виїхала слідчо-оперативна група, яка з'ясувала, що потерпілого доставили з зони відпочинку «Гідропарк». Окрім цього, в чоловіка виявили відсутність мобільного телефона та банківської картки.

Створена слідча група з найбільш досвідчених та висококваліфікованих працівників поліції, які встановлюють усі обставини правопорушення. Правоохоронці відпрацьовують місце скоєння злочину, встановлюють свідків та очевидців цієї події. Окрім цього, поліціянти завітали до лікарняного закладу, аби поспілкуватися з потерпілим щодо обставин вчинення правопорушення. Таке спілкування можливе при отриманні дозвілу лікарів.

На інформацію про побиття Балуха відреагували в Офісі президента.

«Вимагаємо від Національної поліції швидкого та повного розслідування цього злочину. Наразі немає підтверджених даних, які свідчили б про те, що в нападу міг бути політичний мотив. Але всі версії мають бути ретельно перевірені, зокрема політична», — йдеться у повідомленні.

Втім, у соцмережах активно обговорюють не лише політичну, але й "філологічну" версію замаху на життя українського активіста. Зокрема, народний депутат Микола Княжицький оприлюднив інформацію, що начебто за словами свідків, експолітв'язня Кремля Володимира Балуха могли побити за те, що він зробив зауваження українською російськомовній компанії.

За словами нардепа, свідки події розповіли, що Володимира Балуха побили після святкування дня народження одного з в‘язнів Кремля. Зазначається, що під час святкування поруч із політв'язнями нібито сиділа російськомовна компанія, якій Володимир зробив зауваження.

"Балух зробив їм зауваження українською. Потім його відслідкували і побили. Перевіряємо цю інформацію", - написав нардеп.

Звичайно, така заява депутата викликала великий резонанс, адже відомі непоодинокі випадки неадекватної реакції російськомовних громадян України на українську мову. А на Донбасі та в Одесі рашисти навіть вбивали українців за мову та патріотичну позицію.

Народний депутат, представник фракції "Європейська солідарність" Ахтем Чийгоз однозначно переконаний, що нападники хотіли вбити Балуха з політичних мотивів. Про це нардеп розповів в етері Апостроф Live.

Тож, він переконує, що Балуха били групою саме, щоб спричинити смертельні побої, про що свідчить перелам ключиці. Він упевнений, що напад має  політичний підтекст. "Робити такі заяви (про відсутність політичного підтексту-ред.) - значить останній рік не помічати, що наших АТОвців, волонтерів б'ють, вбивають, потім переслідують судами. Балух - дуже порядна і чесна людина, там іншої версії немає... Це з політикою пов'язано, я це точно знаю. Тут версія тільки одна: його побили тільки за те, що він завжди і скрізь відстоює все, що пов'язано з Україною і українцями", - заявив Чийгоз.

Нардеп також розповів, що мав бути того вечора з Балухом, святкувати річницю звільнення з кремлівського полону. "Напередодні ввечері я зустрічався і з Балухом, і з Пановим. Вони запросили мене на річницю. На жаль, я не встиг приєднатися. На моєму авто їх туди відвезли. Я думаю, що хтось спостерігав за ними з боку. Вночі дочекалися, коли він вийде", - розповів Чийгоз.

Стан Володимира Балуха досі тяжкий. Він без свідомості і підключений до апарату ШВЛ.

У медзакладі його навідали друзі. За їх словами, 7 вересня, у річницю звільнення з російського полону, чоловік разом із колишніми бранцями святкував рік на волі. Поліція опитала свідків і нині шукає нападників. Напад розслідують як розбій.

Нагадаємо, росіяни ув'язнили Володимира Балуха 2016 року через його проукраїнську позицію. На своєму подвір'ї в Криму він повісив синьо-жовтий прапор.

Больше новостей из этой рубрики

Читайте Также

все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ