ТОЛЬКО ЧТО

2019.12.02

В будівельній сфері сталася зміна бенефіціарів замість знищення схем, – ЗМІ

Міністр розвитку громад та територій України Альона Бабак провалює доручення президента Володимира Зеленського навести лад в системі державного архітектурно-будівельного контролю. Корупція в ДАБІ продовжує квітнути, а тому продовжується і незаконна забудова, говориться в статті Фром.юа .

«Ключовим показником ефективності подолання корупції в будівництві є не зміна обличь, а припинення схем із сумнівними забудовами. Наприклад, останніми роками найбільше цінуються квартири, збудовані подалі від ділових центрів та бетонних джунглів спальних районів. Тому забудовники вже давно вишукують для зведення житла тихі місця у приватних секторах міст. Корупційні схеми в ДАБІ дозволяли власникам приватних садиб отримати на сусідній ділянці впритул до свого забору «неочікувану радість» у вигляді п’ятиповерхівки (це в кращому випадку) та десь 30 родин сусідів. А ще у подарунок: пробки на вузеньких вуличках приватного сектору, навантаження на інженерні мережі тощо», – говориться в матеріалі.

Нові щасливі мешканці «клубних будинків» в свою черг відкривали для себе неможливість обслуговування такої кількості людей закладами соціально-побутового обслуговування, медичними установами, садочками та навіть аварійно-пожежними службами.

«Кожне таке будівництво супроводжується обуренням місцевих мешканців та конфліктами на будівельних майданчиках. Але будівельні компанії прагнуть максимізувати прибутки шляхом підвищення поверховості та щільності забудови, продаючи бажані квадратні метри в історичних та центральних зонах міст, або забудовуючи висотними будинками передмістя. Адже для них зрозумілим є пріоритет бізнес-плану проекту над будь-яким ДБН чи збереженням містобудівного середовища, а корупція в ДАБІ відкриває безмежні можливості», – зазначили в ЗМІ.

За даними видання, поки Альона Бабак замість встановлення чітких завдань та червоних ліній в діяльності ДАБІ займається розповідями про пошуки рішень та оновлення кадрів, забудовники йдуть протореним шляхом.

«Три дозволи на будівництво індивідуальних житлових будинків видані наприкінці жовтня 2019 оновленим керівництвом ДАБІ. Так наприклад, виглядає на сайті забудовника індивідуальний житловий будинок садибного типу на вул. Сергія Колоса. При цьому на час видачі дозволу будинок вже майже побудований! І забудовнику видають дозвіл замість того, щоб притягнути його до відповідальності за самочинне будівництво та припинити будівельні роботи», – наводиться приклад у статті.

Там також розповідається про декілька подібних випадків, коли дозволи на будівництво видавалися з порушенням законодавства.

«Висновок лише один: в будівельній сфері сталася зміна бенефіціарів замість знищення схем. Скільки ще доручень має дати президент Кабміну та міністрові розвитку громад та територій України Альоні Бабак, щоб вона змінила свій, м’яко кажучи, «консервативний погляд» на реформування та оновлення системи держархбудконтролю. Альоно Бабак, ви в темі чи в долі?» – підсумовуючи запитує видання.

Больше новостей из этой рубрики
все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ