В ДЕТАЛЯХ

2019.10.11

Більшість українців виступають проти як особливого статусу Донбасу, так і амністії бойовиків

Picture

56% українців не підтримують надання і закріплення в Конституції особливого статусу Донбасу. Про це свідчать дані опитування, проведеного Центром Разумкова.

При цьому особливий статус Донбасу підтримують 26% опитаних. Ідею введення в Україні федеративного устрою не підтримують 63% опитаних, підтримують - 17%.

Крім того, 40% респондентів, вважають, що на Сході йде війна між Україною і Росією, 20% — сепаратистський заколот, підтриманий Росією, 15% — громадянська війна, 7% — війна між Росією і США, 7% — боротьба за незалежність Донецької та Луганської «народних республік».

56% українців хотіли б повернення Донецької і Луганської областей до складу України на тих самих умовах, що були раніше, 13,5% — щоб ці території повернулися під контроль України, але отримали більше незалежності, 10% — щоб ці території утворили автономію у складі України, 3% - щоб ці території відокремилися від України і стали незалежними державами, 3% — щоб ці території відокремилися від України увійшли до складу Російської Федерації.

При цьому ідею початку офіційних переговорів української влади з нинішнім керівництвом ОРДЛО підтримує 41,5% опитаних українців, не підтримує — 39% .

У той же час українці заради досягнення миру на Донбасі не готові на такі компроміси, як: амністія всім тим, хто брав участь у бойових діях на Донбасі (не підтримують 59%), відмова від євроінтеграції, (не підтримують 59%), надання російській мові статусу другої державної (не підтримують 56%), відмова від перспективи членства в НАТО (не підтримують 54%).

Опитування проводилося з 4 по 9 жовтня. Під час дослідження опитали 2015 респондентів у всіх регіонах України, за винятком анексованого Криму та окупованих територій Донецької і Луганської областей. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3%.

1 жовтня українська сторона Тристоронньої контактної групи погодила «формулу Штайнмаєра» щодо врегулювання ситуації на Донбасі, а президент Володимир Зеленський анонсував розробку нового закону про особливий статус Донбасу. Згоду на «формулу Штайнмаєра» в Києві зустріли акціями протесту під гаслом «Ні капітуляції» «Ні капітуляції». У Києві відбулися акції протесту проти затвердження «формули Штайнмаєра» .

Больше новостей из этой рубрики

Читайте Также

все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ