ПРОЧИТАНО

2019.04.09

Як російські вбивці вбивають українців на замовлення ФСБ

Смородінов вважає, що буде визнаний винним у вбивстві, але він жодного разу не висловив жалю...

Picture

Видання The New York Times опублікувало статтю про вбивство співробітника Рівненського СІЗО Івана Мамчура найманцем ФСБ Олегом Смородіновим. Розповідаємо про мотиви злочину, які вдалося з'ясувати журналістам.

Вбивство Мамчура і затримання Смородінова

Журналісти The New York Times, які займалися розслідуванням того, як Росія організовує вбивства за кордоном, поспілкувалися з Олегом Смородіновим, якого зараз судять за вбивство співробітника Рівненського СІЗО Івана Мамчура. Вони зазначають, що Смородінов охоче розповів їм про деталі злочину. У статті згадується, що у 2006 році президент Росії Володимир Путін підписав закон, що легалізує вбивства за кордоном людей, які є цілями спецслужб.

Нагадаємо, вбивство сталося 16 вересня 2016 року на шостому поверсі у під'їзді рівненської багатоповерхівки за адресою Відінська 35-А. 37-річний майор Іван Мамчур, який став його жертвою, працював начальником інженерно-технічного відділу в місцевому СІЗО. На момент вбивства Мамчур був у відпустці.

Один із перших сюжетів про вбивство Івана Мамчура

17 листопада 2016 року за підозрою у вбивстві затримали Олега Смородінова, який заявив, що вбив Мамчура на замовлення ФСБ. Генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що із вбивством його пов'язують сліди ДНК на пістолеті і недопалках. За словами Луценка, мотивом вбивства було те, що Мамчур проходив службу у спецпідрозділах ЗСУ в зоні АТО.

Зізнання Смородінова у 2017 році

23 січня 2017 року МВС України опублікувало відео зі свідченнями Смородінова.

Смородінов заявляє на цьому відео, що спілкувався з ФСБ через куратора на ім'я Філіп у Москві і йому поставили завдання виявити низку осіб у декількох містах України: Кременчуці, Шепетівці, Львові, Пустомитах, Рівному, Кривому Розі, Харкові. За його словами, пістолет, з якого він застрелив Мамчура, йому привезли з Москви, і сказали, щоб під час вбивства він використовував саме ті кулі, які в ньому були. Смородінов також розповідає, що сам пістолет був нестандартний - без серійного номера, перероблений під пістолет Макарова із пневматичного або травматичного.

"Я стояв на шостому поверсі. Побачивши мене, сіпнувся в мій бік. Я натиснув і вистрілив. Він сказав: "Це не я, я не винен". І повалився зі зміною геометрії падіння", - описує він скоєне вбивство на цьому відео.

Що дізналися журналісти про вбивство і Смородінова

The New York Times Смородінов розповів, що кураторів у нього в Москві було двоє (ім'я другого - Максим - ред.) і він зустрічався з ними у Віденському кафе за кілька кроків від російського розвідувального управління. Смородінов навіть намалював журналісту, який брав у нього інтерв'ю, схему розташування цього кафе. За словами Смородінова, куратори доручили йому знайти в Україні шістьох людей, кожному з яких було присвоєне "квіткове" кодове ім'я. Мамчур був названий трояндою (про це Смородінов згадував ще у зізнанні, опублікованому МВС на початку 2017 року).

Схема, яку Смородінов намалював для журналістів

Перш ніж вбити Мамчура, Смородінов деякий час за ним стежив. Він каже, що Мамчур щоранку їхав на велосипеді на роботу, а у вільний час пив пиво на автостоянці, на якій стара жінка доглядала за зграєю кішок. Смородінов каже, що 16 вересня 2016 року йому подзвонили, заявивши: "Троянда повинна бути зірвана сьогодні. Завтра це буде неактуально". Безпосередньо перед вбивством Смородінов чекав Мамчура в коридорі поруч із його квартирою з сигаретою в одній руці і переробленим пістолетом із глушником в іншій. Коли Мамчур вийшов з ліфта, Смородінов гукнув його на ім'я і розстріляв у нього всю обойму.

Після цього йому вдалося приїхати до Москви і відзвітувати перед кураторами. Йому купили фургон Mercedes, фото якого він публікував у соцмережах, але частину обіцяних $5 тисяч не заплатили, тому що пістолет він залишив в Україні. Смородінов розповів, що куратори запевнили його, що він може не турбуватися, тому що його ніколи не знайдуть. Однак його заарештували, коли він повертався в Україну, щоб здивувати колишню дівчину в її день народження. Вона попередила про його приїзд поліцію.

"Він вбив людину. Нехай він відповість за це", - заявила вона журналістам.

The New York Times пише, що Смородінов - етнічний росіянин, який переїхав в Україну у підлітковому віці. Він воював на Донбасі на боці проросійських бойовиків.

Зазначається, що Смородінов стверджує, що ніколи не був офіцером російської розвідки, але служив на радянському флоті і кілька років працював у міліції. Однак потім він відсидів термін у в'язниці за хабарництво і здирництво і більшу частину життя займався організованою злочинною діяльністю, зокрема переправляв жінок з України до Москви для заняття проституцією.

Під час бойових дій на сході України він був поранений і після цього у 2015 році оселився в Москві. За словами Смородінова, на кураторів з ФСБ він вийшов за допомогою контактів із представниками ПВК Вагнера, встановлених на виставці зброї у Москві. Смородінов розповів, що спочатку він мав намір сам поїхати до Сирії як найманець.

Однак, коли його познайомили з кураторами з ФСБ, він зрадів, оскільки прирівнював роботу на них зі службою в МВС, розраховуючи через кілька років такої роботи вийти на пенсію.

Смородінов заявив, що думав, що його робота полягає в документації пересувань Івана Мамчура, а вбивство буде здійснене спеціальною групою, яку він називав "ліквідаторами".

"Ліквідатори працюють лише один день, годину, дві, три, не більше. Вони працюють за принципом, що їх не існує. Як тільки вони прибувають, вони їдуть в інше місто", - розповів він журналістам.

Якісь хлопці з ФСБ викликали його на зустріч, побачили, який він ідіот, і подумали, що вони можуть його використовувати

Однак із цією версією не цілком узгоджується те, що його спільник, якого слідство ідентифікувало як Костянтина Іванова, приніс йому два пістолети, один з яких був із глушником. Смородінов стверджує, що стріляв у Мамчура оскільки вважав, що його перевіряють, а кулі у пістолеті могли бути незарядженими.

Олександр Гатіятуллін, який очолював злочинне угруповання, з яким Смородінов був пов'язаний на початку 2000-х років, і відбував з ним тюремне ув'язнення, охарактеризував його як цілеспрямованого, готового піти на серйозний ризик, не замислюючись про наслідки.

"Я думаю, що якісь хлопці з ФСБ викликали його на зустріч, побачили, який він ідіот, і подумали, що вони можуть його використовувати", - сказав Гатіятуллін.

Як люди зі списку Смородінова пов'язані з війною у Грузії

Коментуючи The New York Times мотив вбивства Мамчура, голова Нацполіціі Сергій Князєв заявив: "Це частина взаємозалежного ланцюга злочинів, головна мета якого - дестабілізувати ситуацію у країні".

Однак журналіст вважає, що питання мотиву не настільки просте і нагадує про список із шести українців, яких Смородінов знайшов, перш ніж вирушити в Рівне. Журналіст повідомив, що Смородінов дав йому коди доступу до своїх акаунтів в соцмережах і розповів, що список є на його комп'ютері, який знаходиться у Москві, у його племінника Володимира Добровольського. Добровольський сказав, що знає, що його дядько їздив в Україну, щоб стежити за людьми, але намагається не вникати в це. Він надіслав файли Смородінова журналісту.

"Я виявив безліч фотографій оголених жінок і один документ під назвою Список працівників", - описує журналіст ці файли. За його словами, Смородінов розповів, що назвав так файл з іменами людей, за якими повинен був стежити, на випадок якщо його комп'ютер потрапить не в ті руки.

Шестеро чоловіків із цього списку, за винятком двох, з різних міст.

"Українські слідчі і прокурори були не дуже зацікавлені. Один поліцейський слідчий сказав мені, що він ніколи не бачив список, і запитав, чи можу я надіслати копію. Я цього не зробив", - сказано у статті.

У статті йдеться про те, що журналіст припустив, що люди з цього списку пов'язані з війною на сході України і в усіх виявилося військове минуле. Але їх пов'язувала не війна в Україні, а війна у Грузії.

Журналіст згадує, що, на думку Росії, українці воювали у Грузії і збивали російські винищувачі із зенітних гармат. Партія регіонів, яка на той момент перебувала в опозиції, опублікувала імена українських солдатів, які, імовірно, були до цього причетні. Одне з цих імен було у списку Смородінова.

Ще два імені зі списку Смородінова до цього з'являлися у книгах про війну у Грузії, написаних російськими істориками.

У статті йдеться про те, що українська влада підтвердила, що четверта людина з цього списку була у Грузії, але не повідомила ніяких подробиць.

П'ята людина зі списку сама підтвердила журналісту, що була у Грузії, але заперечувала, що брала участь у війні. У статті їхні імена не називаються з міркувань безпеки.

"На щастя, ці громадяни живі. Принаймні, на даний момент", - заявив New York Times голова Нацполіціі Сергій Князєв.

У статті йдеться про те, що Мамчур був третім у цьому списку і єдиним, хто був виділений зеленим кольором.

Причому згадується, що українські чиновники спочатку не хотіли повідомляти, що Мамчур був у Грузії, а його вдова відмовилася спілкуватися з журналістами. Але його колега по Рівненському СІЗО Сергій Климчук розповів, що Мамчур "з любов'ю розповідав про своє перебування у Грузії і високо оцінив ефективність грузинської армії".

Представники української влади підтвердили, що Мамчур був у Грузії, коли почалася війна. Він командував третім полком спеціальних операцій української армії - елітного підрозділу, бійці якого були також в Іраку та Афганістані

Зрештою представники української влади підтвердили, що Мамчур був у Грузії, коли почалася війна. Він командував третім полком спеціальних операцій української армії - елітного підрозділу, бійці якого були також в Іраку та Афганістані. Однак українська влада наполягає, що ані Мамчур, ані інші українські військові не брали участі в бойових діях у Грузії.

У статті йдеться про те, що Смородінов вважає, що буде визнаний винним у вбивстві, але він жодного разу не висловив жалю у зв'язку з цим вбивством за шість годин інтерв'ю. При цьому Смородінов сподівається на обмін на одного з утримуваних в Росії українських політв'язнів, але для цього Росія повинна проявити зацікавленість у ньому.

"Він не розуміє, що він нікому не потрібен. Він забутий, списаний, використана куля. У нашого ворога, на жаль, багато таких, як він, у запасі", - заявив виданню Князєв.

Зазначимо, що ще у липні 2017 року в сюжеті телеканалу ICTV говорилося про зв'язок вбивства і списку людей, за якими стежив Смородінов, з війною у Грузії. У сюжеті сказано, що не на камеру Смородінов розповів, що є лише одним із багатьох кілерів ФСБ в Україні і що вбивство Мамчура і плановані вбивства інших людей з його списку - це "помста нібито за розбомблену колону російських військових під час грузинської війни 2008 року".

НВ

Больше новостей из этой рубрики

Читайте Также

все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ