ТОЛЬКО ЧТО

2015.05.29

Судья Александр Хримли: Европейская ассоциация судей обеспокоена влиянием на судей в Украине

Європейська асоціація суддів у резолюції висловила велику занепокоєність ситуацією в Україні в сфері дисциплінарної відповідальності суддів.

Європейська асоціація суддів у резолюції висловила велику занепокоєність ситуацією в Україні в сфері дисциплінарної відповідальності суддів. Про це повідомив Олександр Геннадійович Хрімлі, суддя Київського апеляційного адміністративного суду, коментуючи результати щорічного міжнародного з'їзду Європейської асоціації суддів, що відбувся у польському Гданську 15-17 травня 2015 року.

Він повідомив, що позиція ЄАС полягає у тому, що принцип незалежності суддів – передумова дотримання верховенства права і процесу вільного вирішення спорів. «За європейськими правовими стандартами правила щодо дисциплінарної відповідальності мають базуватися на припущенні, що суддя – незалежний захисник закону», - говорить суддя Хрімлі.

Він наголосив, що суддя не може бути притягнутий до дисциплінарної відповідальності за поданням держави чи незадоволеної сторони по справі, крім випадків скоєння кримінального злочину.

«Якщо це правило не дотримується, суддя змушений виконувати обов’язки під загрозою звинувачення, що впливає на його рішення. Будь-яка спроба представників законодавчої чи виконавчої влади притягнути суддю до дисциплінарної відповідальності за винесення конкретного рішення – невиправдане втручання в судовий процес. Це – пряма загроза незалежності суддів», - наголошує Олександр Хрімлі.

За його словами, він неодноразово спілкувався із представниками Європейської асоціації суддів і поділяє їх занепокоєність ситуацією в Україні. «ЄАС багато років поспіль закликає компетентні органи України дотримуватися європейських стандартів судової незалежності і застерігає щодо недопустимості будь-яких дій, що загрожують цим стандартам», - говорить Олександр Хрімлі.
Больше новостей из этой рубрики

Читайте Также

все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ