В ДЕТАЛЯХ

2015.05.13

Кремлю очень нужны миллиарды Януковича. Часть 2

Первые фуры с золотом и наличными Янукович вывез еще в январе. В конце 2013-го с арбузовских и других банков Семья выводила деньги, переводила в валюту и вывозила из страны наличными в колоссальных размерах. Конечно, не в Россию. Везли туда, где Янукович собирался жить: или в Эмираты или в Оман. В Россию Янукович приехал без основных своих ресурсов. Сейчас Кремлю они очень нужны, ведь это миллиарды. И с Януковичем сейчас работают очень серьезно. И единственный повод, чтобы организовать гибель Януковича младшего - деньги в гигантских размерах, лежащие где-то у арабов.

Янукович начал вывозить из страны свои богатства не менее чем за месяц до того, как сам сбежал. Напоследок он уже вывозил мелочевку, рассказывает бывший регионал, в свое время входивший в близкий круг Виктора Януковича, политолог Тарас Черновол.

Первые фуры с золотом и наличными выехали из Межигорья еще в январе. В конце 2013-го с арбузовских и других банков Семья выводила деньги, переводила в валюту и вывозила из страны наличными в колоссальных размерах. Конечно, не в Россию. Везли туда, где Янукович собирался жить: или в Эмираты или в Оман.

В Россию Янукович приехал без основных своих ресурсов. Сейчас Кремлю они очень нужны, ведь это миллиарды. И с Януковичем сейчас работают очень серьезно. И единственный повод, чтобы организовать гибель Януковича-младшего - деньги в гигантских размерах, лежащие где-то у арабов.

Часть 2, продолжение. Первую часть интервью с Тарасом Черноволом читайте здесь. Интервью публикуем на языке оригинала.

Російський політтехнолог Олександр Бородай, так би мовити, «виконавчий директор» проекту молодих республік на Донбасі, заявив, що Ахметову вигідний військовий конфлікт на Донбасі. У чому Ахметову є вигода там?

Я не вірю, що Ахметов залучений до підготовки конфлікту на Донбасі. Коли Яценюк поїхав до Донецька, в них з Ахметовим відбулись переговори. Ахметов обіцяв забезпечити розблокування Донецької ОДА, навести порядок в області, зокрема, й силами своїх охоронних структур і бізнес-ресурсу, провести акції на підтримку єдиної України.

Не встиг Яценюк доїхати до Києва, а Ахметов повечеряти у себе в ботсаду, як російські «парєбрікі» з’явились у Словянську, потім у Краматорську. По карті видно, Слов’янськ – це дорога і на Донецьк, і на Луганськ. Tоді всім стало зрозуміло, що Рінат нічого не контролює.

На чолі самопроголошеної ДНР є людина Ахметова, командир батальйону «Восток» Ходаковський, який прямо говорить, що Ахметов фінансував, і Ахметов нічого не контролював?

Після входження «парєбріків» у Ахметова лише батальйон «Восток» – єдина структура, яка охороняє його бізнес і резиденції. Це єдиний його силовий аргумент, щоб не допустити інспірування лідерами ДНР «всенародного гнєва» проти Ахметова. Коли «Восток» пригрозив, що дасть відсіч, людей з-під резиденції Ахметова у Донецьку відкликали.

Щоб призначили Захарченка, Ахметову потрібні були переговори з Росією. Скоріше за все, це сталося тоді, коли почали лізти до його бізнесу. У Росії також тупо люблять гроші.

Але по Луганській області Ахметов домовитись не зміг. Там - і ЛНР, і козачки, і якщо не буде прямої, дуже жорсткої, вказівки із Росії, то ніякі домовленості не діють. Силових структур Ахметова навряд чи вистачає більше, ніж на охорону від козачків. Із Ровеньків, Антрацита Ахметов не дістає грошей. Вугілля із Луганської області вивозиться у бік Росії. Гроші звідти йдуть або на місцевий дерибан, або до росіян.

З ким домовляється Ахметов із влади у Києві?

Домовленості бувають різними. Напевно, що Ахметов з Порошенком розмовляють, але це нічого не значить. Між ними немає довіри, а значить, обидві сторони можуть зіскочити з таких розмов. Один – мовляв, нічого не пропонував, інший – начебто, нічого не чув. Якісь речі, пов’язані з перевезенням вугілля, когось цікавлять в уряді. Але це навряд чи є визначальним для того ж Порошенка.

Про що свідчить випадок з Коломойським – розпочато деолігархазацію чи знову із трьох у країні олігархів два борються з третім?

Поки складно судити. Ситуація з Коломойським специфічна. Влада відчула від нього загрозу. Він був у владі, мав певний рівень популярності і має власну армію, яку, правда, швидко втрачає. І головне, він зробив заявку на протиставлення не президентові – державі. Ніякий олігарх не має виграти відкритого протистояння з державою, інакше країна перестане існувати.

Щодо інших, то їх почали розкуркулювати раніше і сильніше, розкуркулюють набагато сильніше, ніж Коломойського. У Фірташа і Ахметова забирати контроль над державними підприємствами почали ще на початку січня. ДТЕК вже не є монополістом. Ахметов втратив вплив на «Укренерго», відклав боргові зобов’язання по обох холдингах, і майже визнав себе банкрутом.

Фірташа зараз притискають по «Титану». По хімпрому вже потіснили. Розпочато кампанію, щоб позбавити його можливості використовувати обл- і райгази.

Лише про Пінчука поки нічого не чутно. Але цей встиг провести приватизаційні процеси. Я не чув, щоб його люди були в управлінні держкомпаніями.

Що повинно бути у кінцевому результаті, щоб деолігархазація економіки України відбулась?

Я вимальовую три етапи, які повинні бути пройдені. Перший – відучити олігархів від державної власності. Держвласність має управлятися державою або бути продана. Отже, початок вже даний і досить добрий. Другий – змусити платити податки. Як воно, насправді, зрозуміти складно, бо дуже закамуфльовано. Ніхто не розбере, платять чи не платять. Третій – пересадити всіх чиновників, які можуть виходити на олігархів чи олігархи на них. Тут шумові ефекти колосальні. Але поки так ніхто і не сидить, то не певний, що взагалі щось зрушилось.

Американці будуть дотискати Порошенка?

Здається, Порошенко і сам готовий дотиснути. Він відчув реальну небезпеку від олігархів.

Є плюс від того, що маємо президента-мільйонера. Йому не занесеш мішок грошей. Натомість у Порошенка є колосальні амбіції. Він побачив, як Ющенко себе записував у підручники з історії, і що потім сталося з тими сторінками. Порошенкові важливо, щоб сторінки про нього (нехай не при ньому) писали без його впливу, і щоб вони лишились назавжди. Наразі у олігархів немає аргументів для нього.

Лояльність бойовиків не є для Ахметова козирем? Припустимо, коли керівники бандформувань сепаратистів зрозуміють, що Кремль їх остаточно зливає, Ахметов може стати посередником, через кого вони Києву пропонуватимуть припинити військові дії… І почати виконувати закон про особливості місцевого самоврядування?

Ситуація на тих територіях від Ахметова не залежить, так само як і від самих лідерів сепаратистів. Силовим аргументом Кремль вирішує будь-яке питання. У росіян є проблема з козачками, і тих будуть відстрілювати по одинці. А групи Захарченка, з якими і можна було би домовлятися через Ахметова, є організованими, контрольованими і керованими. Ліквідувати їх чи поставити у потрібну позу росіяни можуть однією директивою. Думаю, що Ахметов у такому випадку не буде втручатися.

Можемо припустити, що Ахметов спробує за рахунок лояльності населення на окупованих територіях торгуватися з Москвою?

Припускати можна, що завгодно, але навряд чи у Москві на таке відреагують. Кремль менш за все турбує соціально-економічна ситуація там. Росіяни зрозуміли, що Донбас не став плацдармом. Самі по собі ці території їм 100 років не потрібні, тому регіон просто знищується. І найстрашніше, що зараз може бути для України, – це, якщо раптом звідти виходять російські війська, Кремль дозволяє Києву відновити контроль над кордоном, і повертає ці території у повній руїні та з жорстко озлобленим проти України населенням.

Тому Порошенко просить миротворців?

Так. Миротворці бувають різні. Бувають європейські, а бувають із Бангладеш і Пакістану. І, дійсно, є «две большие разницы». Якщо дадуть голландських, то нам ні холодно, ні жарко. А якщо дадуть із Бангладеш, то я знаю, як вони працюють на лініях розділення. Кожен, хто увійде в заборонену зону, буде знищений. Кожен, хто посміє гахнути петарду в напрямку поста, буде накритий артилерією.

Порошенко зараз шукає будь-який варіант, лише б не дістати Донбас таким, яким він є зараз. Без можливості провести там наджорсткі репресії, пересадити всіх і взяти все під суворий контроль, йому не потрібний такий подаруночок. Росіяни ж згодні лише на те, що вони й надалі тримають там своїх клоунів, а Київ не має права втрутитися.

Що може означати смерть молодшого Віктора Януковича?

Вітя нікому не шкодив, його загибель, скоріше, випадковість. Це просто результат його стилю життя. Віктор молодший так само міг загинути і три роки назад. Але треба віддати йому належне: ніколи не дозволяв собі їздити напідпитку і ганяти по вулицях, тому й вигадав собі гонки по бездоріжжю.

Але за місцем загибелі дуже схоже на такі собі постановки ФСБ з присмаком містики...

Якщо шукати мотив, то можливий лише один. Хоча я в нього не вірю як версію можу назвати. Насправді, Янукович старший почав вивозити із країни статки не менш ніж за місяць до того, як сам втік. Востаннє то він вже вивозив дрібниці – речі, які тримати біля себе.



Перші фури з золотом і готівкою виїхали із Мижигір’я ще в січні. Пригадайте, коли був перший удар по гривні. Тоді вдалося врятувати російською позикою. Але наприкінці 2013-го із арбузівських та інших банків Сім’я виводила гроші у готівку, переводила у валюту і вивозила із країни готівкою у колосальних розмірах. Звісно, що не в Росію. Від цього і походить версія.
У нормальній країні такі гроші легалізувати не можливо. Отже, везли туди, де Янукович збирався жити: або в Емірати, або в Оман. Я чув про Оман.

В Росію Янукович приїхав без основних своїх ресурсів. Зараз Кремлю вони дуже потрібні, адже це є багато мільярдів. І з Януковичем зараз працюють дуже серйозно. Пригадуєте другу його прес-конференцію у Ростові? І вбивство Віті може бути одним із варіантів тиску. Повторюю, я не вірю, але єдиний мотив, щоб організувати загибель Януковича молодшого – гроші у гігантських розмірах, що лежать десь у арабів.





Ирина Гасанова
Больше новостей из этой рубрики

Читайте Также

все новости из этой рубрики

Маразмарий

СТЕНКА НА СТЕНКУ